ГРИБНИЙ СЕЗОН У РОЗПАЛІ, А МЕДИКИ У РОЗПАЧІ!

11 октября 2012 | ЗДОРОВ'Я | Нет комментариев |

image219Хто міг сподіватись, що після тривалої спеки і відсутності опадів в місцевих лісах з’явиться така кількість грибів? Практично всі види, які відомі і росли завжди і в хвойному, і в листяному, і змішаному лісі. Переважна більшість з них безпечні для здоров’я споживачів, але є і такі, що потребують ґрунтовних знань і максимальної пильності та обережності при їх збиранні та приготуванні.

Грибний сезон у розпалі. В лісі можна одноразово зустріти десятки, а то і сотні „грибників”. З двома і трьома корзинами, наповненими улюбленим продуктом, з радісним обличчям вони поспішають додому у передчутті смачної вечері! Проте, не завжди ця процедура несе виключно радість і задоволення. Станом на сьогодні, в Україні зареєстровано більше 50-ти випадків отруєнь грибами. Значна частина з них закінчилася трагічно. Два випадки отруєнь грибами відбулися в Охтирському районі. При чому, збирали гриби досвідчені у цій справі, літні люди. Тим більшу увагу і відповідальність повинен викликати збір грибів дітьми і особами, що роблять це вперше або дуже рідко.

В першому випадку сім’я назбирала значну кількість груздів і козляків, ретельно почистила їх і відварила на протязі півтори години, а потім підсмажила з цибулею і поласувала, забувши, що відвар, при готуванні так званих „млєчників” необхідно обов’язково злити. Гриби, що залишилися, були відправлені до морозильної камери, приготовані в такий же спосіб і спожиті через п’ять днів. Чоловік алкоголю не вживав, а жінка випила лише 50 грамів горілки. Зазначені відхилення від рекомендацій і слугували отруєнню обох людей, в тому числі більше тяжкому у жінки.

У другому випадку подружжя назбирало опеньки, напевно, до них потрапив не справжній, отруйний опеньок, який ріс поруч, має тонкішу ніжку і відмінне забарвлення шляпки – жовтувате або рожеве. Тяжке захворювання, з розвиненням ниркової недостатності виникло досить швидко після вживання страви. Довелося викликати санітарну авіацію. Пам’ятайте – деякі отруйні гриби чудово прилаштовуються під їстівні!

Після вживання грибів, серед яких потрапив отруйний або його незначна частка, проявляються ознаки захворювання: сильні нудота, блювання, понос, болі в животі, розлад функції зору. Лікування отруєнь грибами дуже складне. Медицині не відомі специфічні ліки від цієї хвороби, Боротьба з недугою ведеться за симптомами. А симптоми чисельні, бо вражають ся майже всі органи і системи людини: серцево – судинна, нервова, нирки, печінка, підшлункова залоза.

Ось чому, санітарна служба Охтирського району в черговий раз звертається до всіх співгромадян із закликом виконувати при збиранні і приготуванні грибів прості правила, які збережуть вам і вашим близьким здоров’я і життя:

1. Кладіть до кошика виключно ті гриби, в безпечності яких впевнені абсолютно. Не беріть гриби, у яких на кінці ніжки є бульбовидне потовщення.

2. Гриби, зібрані дітьми або дилетантами в цій справі ретельно перегляньте.

3. Не збирайте тих грибів, що переросли або вражені личинками комах.

4. Повернувшись з лісу додому, здобич ретельно переберіть, почистіть і піддайте тривалій термічній обробці. Відвар обов’язково злийте, особливо з тих грибів, на зрізі яких з’являється „молочко”.

5. Не застосовуйте оманливих засобів визначення якості грибів в очікуванні потемніння срібла або цибулини, занурених у відвар. Жодного засобу для цього не існує.

Майте на увазі, в будь – якому випадку отруєння не проходить безслідно, постраждалі органи залишаються на все життя ущербними. Задоволення не варте ризику!

Лікар з гігієни харчування

Охтирської рай СЕС Богданов Ю

 



Добавить комментарий

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: