Лікарня голодними не залишить

26 апреля 2013 | АКТУАЛЬНА ТЕМА | 1 комментарий |

ОКСАНА КОВАЛЕНКОЗбираючись до лікарні, вже не треба готувати з собою баночки із супчиками, кашкою, котлеткою. Того, чим вас там годуватимуть, цілком достатньо по калорійності і для забезпечення швидкого видужання, запевняє начальник відділу охорони здоров’я міської ради Оксана Коваленко. Мало того, харчування в КЗ «Охтирська ЦРЛ» вважається одним з кращих в області:

В кошторисі комунального закладу «Охтирська центральна районна лікарня» на 2013 рік збільшено суму видатків на продукти харчування для стаціонарних хворих на 32 % (в 2013 році затверджено коштів на харчування 990,0 тис. грн., що більше на 240,0 тис грн. минулорічних, в 2012 р. було виділено 750,0 тис.грн.

Завдяки таким заходам було розширено та урізноманітнено меню та кількість страв стаціонарних хворих. Виділена сума коштів надала змогу суттєво збільшити вартість 1 ліжко-дня: так на поточний момент фактична вартість 1 ліжко-дня на харчування збільшилась в 1,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2012 р. – 7 грн. 61 к., 2011 р. – 6 грн. 53 к.) і складає в середньому 11,90 грн.

Вперше за всю історію КЗ «Охтирська ЦРЛ» в 2013 році було введено додатково 8 дієтичних столів. В раціоні хворих з’явилися творог, сметана, ковбаса, сир твердий, консерви рибні, тушонка з яловичини, збільшено кількість молока, субпродуктів (печінки, фаршу), риби різних сортів.

Меню для харчування хворих складається відповідно до середньодобового набору продуктів харчування на одного хворого, що затверджений наказом МОЗ СРСР №369 від 14.06.1989 р. В лікувальних закладах використовується єдина номерна система харчування, при якій застосовують 15 лікувальних дієт , що дає змогу покращити ефективність лікування.

Проводиться щоденний контроль за якістю харчування з боку адміністрації. Дієтичні столи, складаються сестрою медичною з дієтичного харчування під контролем відповідального лікаря. При перевірці калорійності добового раціону продуктів теоретична калорійність відповідає чинній.

Забезпечення якісного харчування для хворого відіграє важливу роль в процесі його одужання. Клінічне завдання харчування містить у собі як підтримку ваги тіла на період одужання, так і забезпечення гідного харчування, підтримку імунної системи організму.

З давніх-давен відомий дієтолог М.І.Певзнер вказував, що де не має лікувального харчування, там не має раціонального лікування.

При опитуванні стаціонарних хворих в І кварталі та квітні 2013 року, з’ясовано, що харчування у всіх відділеннях лікарні якісне, пацієнти, які неодноразово проходили стаціонарне лікування в відділеннях лікарні та інших лікувальних закладах області, відмічали значну різницю в харчуванні та наголошували на те, що раніше такого якісного, різноманітного харчування не було.

Цифри:

11,75 грн – середня вартість харчування хворих, з них

10,35 грн. – дієтичні столи

10,11 грн. – загальний стіл

14,78 грн. – для ветеранів війни.

 

 



Комментарии (1)

 

  1. Наталія Мельник пишет:

    А чому не написали,що у нас в місті відкрито НОВЕ патанатомічне відділення з новим моргом? Це ж разом з новою кухнею є приводом для того,щоб наша влада могла собою пишатися! Тобто,шановні земляки,для того.щоб відчути,що жити стало краще і веселіше,треба…померти,ну а якщо Ви невиправний оптиміст і вірите в світле майбутнє,хоча б захворіти.Головне -не забути прихопити з собою чималу суму грошей,бо безкоштовне(чи хоча б доступне)лікування і інші навколомедичні “послуги” і “потреби”їх вимагатимуть і вимагатимуть саме з Вас.Тому бажаю всим міцного здоров”я і довголіття!

Добавить комментарий

 

 

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: