Для душi «І щастя людського є рівних два крила: Троянди й виноград – красиве i корисне». М.Рильський

29 августа 2013 | ДОЗВІЛЛЯ | Нет комментариев |

Григорій Юрко У землі-матінки немає ні кризи, ні депресії. За турботу та бережливе ставлення до неї вона завжди віддячить сторицею: нагодує досита, зігріє сонячним теплом, загартує ранковою росою, розжене печаль яскравими квітами, побалує солодкими плодами. Безумовно, це потребує зусиль і фізичних, і моральних.

У кожного садовода-городника своє уявлення про те, якою повинна бути ідеальна присадибна ділянка, і особисті критерії, за якими обираються для неї садові та овочеві культури. Звичайно, є і загальні для всіх побажання – смачні плоди, урожайність рослин, стійкість до хвороб і несприятливих факторів оточуючого середовища, простота в догляді. Що стосується індивідуальних уподобань, то вони відносяться швидше не до біологічних характеристик рослини, а до такої невловимої складової, як емоції. Адже в такому разі кожна рослина, посаджена і вирощена власними руками – подібна дитині.

Заступник міського голови Охтирки Григорій Юрко уже майже 15 років захоплюється виноградарством. Одного разу його товариш приїхав із Сум і говорить: «Їдемо купувати саджанці винограду. Ти не повіриш, але у нашому регіоні, виявляється, можно дивовижні сорти вирощувати, як у Криму». Купили тоді по два саджанці різних сортів. Григорій посадив їх у батьків у селі на присадибній ділянці. З того часу щороку колекція виноградних сортів збільшувалася до сьогоднішніх двадцяти восьми. А чотири роки тому родина Юрків стала спадкоємцями батьківської старенької хатинки з 20-ма сотками городу в Охтирці. І знову перш за все посадив виноград.

- Людина не може жити однією роботою, – говорить Григорій Миколайович, – вона шукає якусь віддушину, заняття для душі. І когось це рибалка чи полювання, а я, як виходець із села, люблю землеробство, особливо прикипів до винограду. Знаєте, буває поганий настрій чи якісь неприємності, а поспілкуєшся з лозою, пройдеш поміж виноградними рядами – і відразу все сприймається в іншому ракурсі. Виноград – це особлива екзотика нашого краю. Мені приносить задоволення навіть не вирощування плодів, а експеримент, азарт. Не дарма кажуть, що найкращий сорт – той, якого ще не дістав. Це дійсно так. Виноградарство – це постійний потяг до удосконалення. Коли я тільки починав, перші кущі були для мене відкриттям, а нинішні виноградини – це як порівняти горох з кавуном. Причому, зауважте, це не результат генної інженерії, а виключно селекції, відбору, практичного експеримента, який мене і приваблює. А ще – яке задоволення пригощати друзів, гостей крупними, красивими, соковитими громами винограду з незрівнянними ароматами.

Щоб виноградні кущі завжди були здоровими, урожайними, необхідно створювати для них сприятливі умови. А це робота від ранньої весни до пізньої осені, бо це тільки дилетант гадає, виноград росте сам по собі – посадив і чекай плодів. Просто так нічого не ростиме. Тому весь свій вільний час Григорій Миколайович проводить у винограднику.

Поради Григорія Юрка

Влітку на виноградник злітається чимало бажаючих поласувати соковитими ягодами – тут і пташки, і оси, і бджоли. Можна подумати, що всі вони нешкідливі, не принесуть багато втрат, проте насправді втрати урожаю можуть досягти 80%. Птахи накльовують ягоди, а оси та бджоли виїдають соковиту м’якоть. Особливо люблять сорти винограду з мускатним присмаком і тоненькою шкірочкою.

Що ж робити? Перш за все візьміть собі за правило ніколи не зривати ягоду з грона. Залишений шматочок відразу ж привабить рій ос. Треба ягоду зрізати секатором і, з’ївши, ні в якому разі не викидайте кісточки на винограднику, бо це також осина приманка.

Ознака спілості винограду – коричнева кісточка

Софія

 

 

Сорт «Софія» – ранній столовий сорт винограду. Грона крупні, подеколи досягають ваги до 2,5 кг, рожевого кольору. М’ясисто-соковита м’якоть має характерний мускатний аромат. Витримує морози до -210 .

 

Благовист

 

 

Сорт «Благовіст» – ранній, столовий, маса грона до 2,5 кг, ягоди – 15 грамів, янтарно-білого кольору, відрізняються високою урожайністю. Вимагає обов’язкового укриття на зиму.

Різамат

 

 

 

Різамат – столово-ізюмний сорт винограду ранньо-середнього періоду дозрівання. Ягоди циліндричної форми, крупні, рожеві з більш інтенсивно насиченим бочком, покриті восковим нальотом. Шкірка тоненька, м’якоть щільна, хрумка. Морозостійкість слабка.

Тасон

 

 

 

 

Тасон – ранній столовий сорт. Грона до 1,2 кг, ягоди біло-рожеві, крупні. Смак гармонійний, з мускатом. Морозостійкий (до -220).

Ливия

 

 

 

Лівія – рожеві ягоди надраннього сроку стиглості. Грона крупні, ягоди – яйцевидної форми. М’якоть м’ясисто-соковита, з мускатним ароматом і високим цукронакопиченням. Шкірка при вживанні не відчувається.

Кодрянка

 

 

 

 

Кодрянка – суперранній столовий сорт з підвищеною стійкістю до хвороб. Урожайність висока, хороші смакові якості.

 

Тур хеєрдал

 

 

 

Тур Хейєрдал – ранньо-середнього строку дозрівання. Ягоди білі, при повній стиглості – золотисті. М’якоть хрумка, шкірка тоненька, але щільна. Високоурожайний.

Восторг

 

 

 

Восторг – столовий сорт з підвищеною стійкістю до хвороб і морозу. Дуже раннього строку дозрівання. Грона бувають вагою до 2 кг. Ягоди білі із засмагою на сонці, з великим вмістом цукру.

 

 

 

 



Добавить комментарий

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: