АЗБУКА ПОТРЕБИТЕЛЯ

11 мая 2014 | КОНСУЛЬТАЦІЯ СПЕЦІАЛІСТА | Нет комментариев | №19(945)

ВяликРеєструємо право оренди земельної ділянки

12 лютого 2014 року набрав чинності Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 868.

Відповідно до положень вказаного Порядку державна реєстрація речових прав на земельну ділянку, зокрема, права оренди земельної ділянки, право власності на яку зареєстроване до 01 січня 2013 року органами земельних ресурсів, та не зареєстроване у Державному реєстрі прав, проводиться у спеціальному розділі зазначеного реєстру.

Для проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки заявник подає наступні документи:

- заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо іншого речового права);

- договір оренди землі, укладений відповідно до законодавства, що діяло на момент його укладення (його копію, завірену відповідно до законодавства);

- квитанцію про сплату державного мита (51 грн.);

- квитанцію про внесення плати за надання витягу (120 грн.).

Начальник відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Охтирського МРУЮ Р.В.Вялик

НедогрееваМАСЛО чи СПРЕД?

Розповідає головний спеціаліст Сумської обласної Інспекції у справах захисту прав споживачів Ірина НЕДОГРЄЄВА. Обираючи у магазині продукти харчування кожен покупець повинен бути впевненим у якості придбаного товару і безпеки свого здоров’я.

При придбанні товару покупці звертають увагу на зовнішній вигляд продукту, термін придатності та на ціну виробу. Але рідко хто звертає увагу на інформацію про виробника, склад продукту та інші дані , які вказані на упаковці.

В ході проведення перевірок магазинів спеціалістами Сумської Обласної Інспекції у справах захисту прав споживачів, у місті Суми та Сумської області встановлено реалізацію масла солодко вершкового «Селянського» 72,7 % жиру, не встановленого товаровиробника, розфасованого на замовлення ФОП Балашов С.П., ПАТ «Жашківський маслозавод», яке за результатами лабораторних досліджень не відповідало вимогам за заниженою масовою часткою жиру на 2,1 % , вмістом масової частки немолочного жиру в жировій фазі масла 74,4 % (згідно вимог нормативного документу не дозволено) та за маркуванням (відсутня інформація про виробника та нечітко визначена дата виготовлення).

Справжнє якісне вершкове масло повинне відповідати ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» і поширюється на масло, виготовлене лише з коров’ячого молока та продуктів його перероблення. Масло виробляють тільки з вершків або продуктів перероблення коровьячего молока. Яке має притаманний йому смак, запах та пластичну консистенцію, з вмістом молочного жиру не меншим ніж 51,5% що становить однорідну емульсію типу "вода в жирі". Не дозволено застосовувати будь-які жири та вершки, окрім тих, що отримані з коровьячего молока. Залежно від технологічних особливостей та органолептичних показників вершкове масло поділяється на такі види: – солодковершкове та солонее солодковершкове – кисловершкове та солоне кисловершкове. Солодковершкове масло виробляють з натуральних пастеризованих вершків, а кисло-вершкове — з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій. Солоне масло виробляють з додаванням кухонної солі.

СПРЕД — це харчовий жировий продукт, виготовляється саме на основі рослинної олії і рослинних жирів, має збалансований склад і підходить для приготування бутербродів, для випічки, смаження, додавання до каш, гарнірів, який складається з молочно-рослинного жиру з масовою часткою загального жиру від 50 до 85%, в якому частка молочного жиру не менша ніж 25% від загального жиру, із щільною або м’якою консистенцією з додаванням харчових добавок, наповнювачів та вітамінів.

В Україні є достатньою законодавча база для виготоволення різних видів масла та спредів . Але не зважаючи на це деякі виробники слово «спред» пишуть непомітно, але зате великим шрифтом поміщають напис «Богородське», «Слов’янське» і т. д. таким чином і з’являються асоціації з вершковим маслом. Щоб унеможливити фальсифікацію вершкового масла, заборонено у назві спредів та жирових сумішей вживати безпосередньо слово «масло» або це слово в словосполуках.

На сьогоднішній день у дієтологів немає однозначної відповіді на питання, що вибрати: спред або вершкове масло. Головне для нас – мати чітке уявлення про той продукт, який ми купуємо. І у вершкового масла, і у спреда є свої плюси і свої мінуси. Але ж і ми – такі різні, тому слід підбирати оптимальний варіант, щоб не тільки не нашкодити здоров’ю, але навіть покращити його.

КАК НЕ ПОПАСТЬ НА КРЮЧОК ИНТЕРНЕТ-МОШЕННИКОВ

Все чаще люди пользуются сетью Интернет, чтобы дешевле приобрести необходимые вещи. Однако такой вид купли-продажи не всегда безопасен.

Механизм почти всегда одинаков: в социальных сетях или на веб-сайтах размещается информация о товаре с положительными отзывами. Доверчивые покупатели обращают внимание на его низкую цену и соглашаются на предоплату. Но когда приходит очередь получить заказ, продавец избегает какого-либо общения или вообще выключает телефон. Мошенники заранее открывают счет в банке на постороннее лицо. Как не стать их жертвой, советуют правоохранители. Если вы собираетесь продать товар, ни в коем случае нельзя сообщать кому-либо реквизиты банковского счета и анкетные данные, даже если лицо, звонящее по телефону, представляется работником банка. Такая информация используется мошенниками для опустошения счета.

Соблюдайте элементарные правила безопасности купли-продажи на веб-ресурсах. Прежде всего, нужно пользоваться проверенными сайтами, которые уже завоевали авторитет, ценят свою репутацию имеют государственную регистрацию. Чтобы обезопасить своих пользователей, некоторые интернет-сайты имеют базу данных о недобросовестных продавцах и покупателях. Так что по этому поводу можно обратиться к администратору. Следует обращать внимание и на чересчур заниженную цену. Ведь таким образом мошенники заманивают «клиентов».

Пользуйтесь страхованием покупки товара через почтовые услуги и не осуществляйте предварительной оплаты!

Если официант некорректно себя ведет

«Добрый день, «Роксолана»! Недавно я с товарищем зашел в кафе. У официантки мы заказали два кофе. Когда она нам их принесла, то сказала, что у них существует правило — в вечернее время минимальный заказ составляет 50 грн., и мы должны или дозаказать, или покинуть кафе, после того как допьем свой кофе. Скажите, могут ли кафе вообще устанавливать такие правила?»

Алексей

ЛадыгинКонсультирует Александр ЛАДЫГИН, председатель совета Всеукраинской общественной организации «Качество жизни»:

В принципе кафе действительно могут устанавливать такие правила. Однако официантка все равно была неправа. Согласно Закону «О защите прав потребителей», полную информацию о правилах работы заведения клиентам должны предоставлять сразу же. То есть или при входе должна была висеть печатная информация в виде объявления, либо кто-то из персонала сразу на входе должен был предупредить вас о минимальном заказе. А поскольку это произошло позже, такое требование признается незаконным, и вас не должны были ни заставлять что-то еще заказывать, ни просить покинуть помещение».

 



Добавить комментарий

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: