Корисно знати – і хліб «хворіє»

13 июля 2014 | САНІТАРНА ІНСПЕКЦІЯ | Нет комментариев | №28(954)

Богданов Ю.М.Літо! Активізується все живе, аби взяти від природи максимум корисного і необхідного для продовження життя. Як частина живої природи, прискорює розмноження і мікросвіт, зокрема, його представник, так звана „картопляна паличка”, яка вражає пшеничний хліб вищого та першого сортів, а у випадках бурхливого розвитку і другого сорту, батонів. Псування дрібноштучних булочних виробів не відмічено, завдяки швидкому охолодженню продукту після випікання.

„Картопляна паличка” широко розповсюджена в природі і неодмінно потрапляє спочатку на зерно в полі, потім в борошно при його молотьбі. Особливого накопичення збудник псування хліба набуває у періоди вологої і теплої погоди, яка не тільки сприяє розмноженню мікробів в довкіллі, а й в хлібопекарській продукції.

Хліб згаданих сортів, у разі його масованого враження мікробом, в середині батону приймає сіруватий відтінок, має неприємний, спиртовий запах, клейку консистенцію, що тягнеться характерними „нитками”. Такий хліб не придатний для вживання ні людьми, ні тваринами, підлягає спаленню, аби не поповнити вогнища розповсюдження в природі. В Охтирському районі щорічно трапляються непоодинокі прикрі випадки враження хліба „картопляною хворобою”, але всі ці прикрі випадки відбуваються з вини власників, в процесі неналежного зберігання продукту вдома.

В домашніх умовах рекомендується хлібобулочні вироби вищого і першого сорту придбавати лише на поточний день, зберігати не в целофановому, а у мішечку з тканини у холодильнику, розрізавши попередньо вздовж батону.

Богданов Ю.М., лікар із загальної гігієни

 

 



Добавить комментарий

 

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: