Сільські харчі залишаються на ринку

14 января 2015 | ЖИТТЯ МІСТА | Нет комментариев | №2(981)

Міністр агропромислової політики та продовольства України Олексій Павленко прокоментував прийняття закону «Про внесення змін в Закон «Про безпеку і якість харчових продуктів», який неабияк стурбував сільське населення. Новина про те, що з початку нового року буде заборонено торгувати молоком, сиром та м’ясом з власного підсобного господарства, налякала і обурила господарів.

Проте нашим парламентарям вистачило здорового глузду, щоб відтермінувати це нововведення. Міністр з цього приводу сказав, що влада розуміє важливість для багатьох людей продажу домашньої продукції, яка є подекуди основним джерелом доходу. Тому у розробці данного документа брали участь професійні експерти, представники бізнесу і галузевих асоціацій. У той же час закон вводить європейські принципи контролю безпеки продукції, зокрема, він буде здійснюватиметься безпосередньо на ринку. Тобто, питання вирішене комплексно, значить, ризики для домогосподарств зняті. Але допоки?

До продуктового колапсу не дійшло

КлочкоОлександр КЛОЧКО, начальник управління агропромислового розвитку Охтирської райдержадміністрації:

Ще десять років тому Україна готувалася до вступу в Світову організацію торгівлі, однією з вимог якої і було прийняття Закону України «Про безпечність і якість харчових продуктів». У цьому документі міститься і стаття щодо заборони реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою. Якби закон набув чинності, то з нового року селяни уже б не мали права продавати на ринках домашній сир, молоко, м’ясо, птицю, яйця, мед. Тому парламент оперативно відтермінував запровадження цієї норми.

- І на який час відтермінували заборону?

- До 20 вересня 2020 року. І це прийнятний строк. Я навіть не можу уявити, що б було, якби раптом на охтирський базар заборонили привозити з сел для торгівлі продукцію домашнього виробництва. Адже особисті селянські господарства в цілому по Україні виробляють 80% всього молока, близько 70% свинини, 80% м’яса великої рогатої худоби. Що робити людям у такому разі? Як виживати?

- Як зміняться умови, за яких селяни можуть зараз продавати продукцію на ринках?

- Умови залишаються такі ж, як і до цього. Щоб реалізувати свою продукцію, господарі повинні мати позитивний висновок акредитованої лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринку.

 

 



Добавить комментарий

 

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: