Новинка на вашому городі: Стевія – медова трава

4 апреля 2015 | ДОЗВІЛЛЯ | Нет комментариев | №13(992)

І. Н. СиницяЩе в середині XX сторіччя цукор був рідкістю на столах у багатьох сім’ях. Але в останні десятиріччя він витіснив із продуктового кошика мед і солодощі, виготовлені із висушеного коріння і плодів. В зв’язку з підвищеним рівнем споживання цукру масового поширення набуло захворювання дорослого населення і дітей цукровим діабетом, атеросклерозом, ожирінням,карієсом зубів і іншими хворобами. На жаль,всі синтезовані цукрозамінники не бувають повністю безпечними для здоров’я людини.

СТЕВІЯ (медова трава) – одна із найбільш цінних рослин, яка сприяє підвищенню рівня біоенергетичних можливостей людини, що дає можливість вести активний спосіб життя до глибокої старості. Спеціалісти вважають її глюкозид стевозид кращим підсолодувачем в світі. Він просто незамінний в комплексному лікуванні і профілактиці діабету. Стевія знижує рівень цукру в крові у хворих на цукровий діабет, але у здорових людей, у яких рівень цукру знаходиться в нормі, при вживанні стевії він не знижується.

Стевія – чудовий антиоксидант, зв’язує вільні радикали, нейтралізує їх дію, знижує кров’яний тиск і рівень холестерину в крові, зміцнює кровоносні судини і чистить їх від «холесткринових бляшок», відновлює їх еластичність. З допомогою стевії можна лікувати алергічні діатези у дітей. Встановлено позитивний вплив стевозида на діяльність печінки і підшлункової залози. Стевія нормалізує роботу шлунково – кишкового тракту, покращує травлення і запобігає утворенню виразок, підвищує стійкість організму до інфекційних захворюваньпокращує сон і розумову діяльність.

Крім того,стевія позитивно впливає на організм при хворобах щитовидної залози, підвищує імунітет і виводить із організму токсини і радіонукліди. Стевія – ідеальна харчова добавка для тих, хто хоче схуднути. Вона не містить калорій і задовольняючи потребу в солодкому, не збільшує вагу тіла. Вживання стевії зменшує «потяг» до жирної їжі, а також знижує відчуття голоду.

Глюкозиди стевії являються тими природними підсолодувачами, як замість цукру, можуть бути використані і в кондитерській промисловості, при виготовленні безалкогольних напоїв, соків, консервованих продуктів. Першими широко застосували стевію і стевопродукти в системі харчування японці. В Японії після атомних бомбардувань 1945 року стевія занесена в программу порятунку нації, її заборонено вивозити із країни. Цукор в Японії подають лише туристам.

На жаль, в Україні стевія і стевопродукти ще не скоро набудуть широкого застосування через скритний супротив цукрового і фармацевтичного лоббі. Вирощувати стевію на особистих присадибних ділянках мало хто зважується через незнання її агробіологічних особливостей, високу вартість насіння і посадкового матеріалу.

Як і кожна с/г культура стевія має свої біологічні і агротехнічні властивості, які потрібно знати, враховувати і дотримуватися при її вирощуванні, збору вегетативної маси і насіння. Особливі ж біологічні властивості цієї культури (вимоги до температурного режиму, вимоги до ґрунту, вологи, освітлення) зумовлені унікальними умовами її розвитку на батьківщині (в Парагваї). Це багаторічна трав’яниста рослина, має відносно коротку кореневу систему, стійка проти перезволоження, погано переносить засуху.

Особливо вимоглива вона до вологості ґрунту на початку і в середині вегетації. Чутлива стевія до низьких температур: при нижче 12 С майже не розвивається і не переносить заморозки. Тому в нашій місцевості її можна вирощувати в природних умовах як однорічну культуру, так як взимку її кореневища вимерзають. У відкритому ґрунті стевія цвіте в липні – вересні.

Насіння дрібне, продовгувате, має ворсинки для перенесення вітром, швидко втрачає схожість. Для одержання розсади його слід висівати у лютому-березні, розсаду в ґрунт висаджують коли зникне загроза заморозків. Початок цвітіння рослин є оптимальним періодом збирання врожаю листя. Вже після першого осіннього заморозку воно темніє.

І.Н.Синиця, с. Сонячне, тел. 96-1-22, 050-862-45-41, 095-419-44-08

 

 



Добавить комментарий

 

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: