Зате кавуни вродили

31 июля 2015 | КАРТИНА ТИЖНЯ | Нет комментариев | №30(1009)

Сезон реалізації баштанних почався в цьому році в середньому на два тижні пізніше, ніж торік, розповідає завідувач відділу Інституту південного овочівництва та баштанництва Анатолій ЛИМАР:

- Ягоди з поля підуть другій- третій декаді серпня. Врожай буде не гірший, ніж у минулому році. Площі під кавунами залишилися на рівні минулорічних – 50-60 тисяч гектарів. Тому і врожай буде приблизно таким же – 700-750 тисяч тонн. Пізніші плоди вступлять у фазу плодоношення десь у вересні. А це означає, що кавуновий сезон триватиме довше.

- Що стосується ціни, то рання продукція завжди дорожча. На нинішній день виробники продають кавуни по 2-2.20 грн./кг, що в середньому на третину дорожче, ніж торік. Прогнозую, що аграрії віддаватимуть ягоди гуртом по 1-1.20 грн./кг. У роздрібній торгівлі кілограм коштуватиме 3-3.50 гривні. Значно подорожчало перевезення. Минулого року зафрахтувати 20-тонну машину з Херсона до Києва коштувало 8-10 тисяч гривень, тепер у півтора рази дорожче.

Собівартість вирощування кілограма кавуна становить 75-80 копійок. Тобто рентабельність виробництва невисока – 25-30%. Перекупники мають більше.

На охтирському ринку вже з’явилася велика кількість кавунів і динь. Та чи є липневі ягоди і фрукти безпечними, адже розпал сезону баштанних припадає на середину серпня, ми поцікавилися у завідуючої лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Віри Федоренко:

- На ринках міста ми проводимо ветсанекспертизу як рослинницької, так і тваринницької продукції. Якщо говорити про дослідження нітратів у овочах і фруктах, то вони завжди присутні. Тут постає питання їх допустимої кількості у продукції. Овочі і фрукти поділяються на ранні і пізні. Відповідно, і концентрація нітратів у них різна. У ранніх тепличних овочах концентрація нітратів більша вдвічі, ніж у пізніх.

На даний час партія динь і кавунів, які завезені на ринки Охтирщини, безпечна. Вміст нітратів у них не перевищує норму. Якщо для кавунів допустима норма нітратів до 60 міліграм на кілограм, то зараз рівень – 12,3-24,2 мгкг. Для дині допустима норма концентрації до 90 мгкг. Зараз дині також безпечні, адже рівень нітратів складає 50-60 мгкг.

До слова, найбільше нітратів – під шкіркою і біля корінців, тому овочі і фрукти краще чистити. Це зменшить кількість нітратів на 20-30%. Настільки ж зменшить кількість «хімії» замочування в холодній воді.

Биті чи гнилі кавуни та дині у жодному разі не слід купувати, бо це навіть небезпечніше, аніж вживати продукт із перевищеним вмістом нітратів, можна і в реанімацію потрапити. Тому вибираючи їх, слід звертати увагу, чи не придавлені, чи не підгнилі, а на розрізі кавуни мають бути однорідного забарвлення. Також рекомендуюю не купувати розрізані кавуни. Під дією сонця нітрати швидше перетворюються в нітрити. І не зберігайте овочі і фрукти довго, навіть в холодильнику. Спожити їх слід максимально швидко.

Сподіваємося, що за сезон баштанних культур ми вдоволь насолодимося їх смаком та ароматом без негативних наслідків для свого здоров’я.

 

 



Добавить комментарий

 

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: