КОНСУЛЬТАЦІЯ СПЕЦІАЛІСТА: ВЕСЕЛЕ ДОЗВІЛЛЯ – ЛЕГКЕ ПОХМІЛЛЯ

2 января 2016 | ЗДОРОВ'Я | Нет комментариев | №52(1031)

НОВОРІЧНІ СВЯТА – ЦЕ ТОЙ ВИПАДОК, КОЛИ НЕ ОБХОДИТЬСЯ БЕЗ СПИРТНИХ НАПОЇВ, КОЛИ МОЖНА ДОЗВОЛИТИ СОБІ ТРОХИ ВИПИТИ – САМЕ ТРОХИ, ЩОБ СПОГАДИ НЕ НОСИЛИ УРИВЧАСТИЙ ХАРАКТЕР І НЕ ЗАПАМ’ЯТАЛИСЯ ХІБА ЩО ВИГЛЯДОМ НОВОРІЧНОГО САЛАТУ В ТАРІЛЦІ.

РОЗПОВІДАЄ ЗАВІДУЮЧИЙ МІСЬКИМ НАРКОЛОГІЧНИМ ДИСПАНСЕРОМ МІСТА СУМИ КОСТЯНТИН ЛЕГЕНЬКОВСЬКИЙ

Основне правило, що допоможе не напитися в Новий рік дуже просте – пити, але знати міру. Якщо з цим правилом виникають складнощі, то допоможуть деякі хитрощі. Незадовго до того, як сісти за стіл, добре буде випити зеленого чаю для заспокоєння шлунку.

Щоб полегшити наслідки надмірного старанного вживання алкоголю, важливо мати під рукою сорбент (можна прийняти активоване вугілля 1т на 10кг.).

Під час святкування Новорічних свят потрібно намагатися не тільки вживати, але й рухатися, танцювати – активні рухи допомагають інтенсивніше виводити алкоголь з організму.

Якщо ж сп’яніння та подальшого похмільного синдрому уникнути не вдалося, то є кілька народних засобів, що полегшують похмільний синдром. Наприклад антипохмільним властивостями володіють кефір, кисляк, ромашковий чай, настої м’яти, прогулянка на свіжому повітрі, повноцінний сон. Коли домашні антипохмільні методи не допомагають, а в міру очищення організму з’являються нові неприємні симптоми, варто звернутися за допомогою до фахівців, викликати лікаря додому або звернутися до лікарні.

А ЩЕ ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ 8 ПРАВИЛ:

НЕ ПИЙТЕ НАТЩЕСЕРЦЕ
Якщо ви встигли тільки поснідати, будьте готові до того, що перший же келих шампанського звалить вас з ніг. Причина проста: потрапивши в порожній шлунок, спиртний напій швидко всмоктується в слизову і моментально потрапляє в кров.

НЕ ЗМІШУЙТЕ РІЗНІ СПИРТНІ НАПОЇ
Щоб на наступний ранок не мучитися похміллям, краще не змішувати різні види спиртного напередодні ввечері. Особливо це стосується горілки і кон’яку, які вироблені з різних сортів спирту, тому вважаються несумісними.

НЕ ЗАПИВАЙТЕ АЛКОГОЛЬ СОЛОДКИМИ НАПОЯМИ
Солодка газована вода і соки підвищують всмоктуваність алкоголю, тому запивати ними горілку або готувати на їх основі коктейлі з міцними напоями не варто – це підсилить сп’яніння. А ось звичайна вода (негазована) з додаванням свіжого лимонного соку, навпаки, здатна нейтралізувати дію спирту.

МАЙТЕ ПОЧУТТЯ МІРИ
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, безпечною дозою спиртного для дорослої людини вважається:
- для чоловіків – 40 мл чистого спирту в день (це дві пляшки пива або 100 мл горілки);
- для жінок – 30 мл чистого спирту (1,5 пляшки пива або 80 мл горілки).

ПЕРЕД СНОМ ВИПИЙТЕ ЧАЮ
Після новорічного застілля господарі можуть запропонувати гостям чай або каву. Якщо ви щільно поїли і хочете прискорити перетравлювання їжі, краще віддати перевагу каві (вона стимулює вироблення шлункового секрету). Якщо ж ви більше пили, ніж їли, попросіть чаю: і чорний і зелений містять таніни і катехіни – речовини, які зв’язують і виводять з організму токсини, важкі метали та алкоголь.

НЕ ЧАСТІТЬ
Щоб випадково не втратити «обличчя» під час свята, ні в якому разі не знижуйте градус спиртних напоїв і не частіть.

СПОЧАТКУ АПЕРИТИВ
Знаєте, навіщо був придуманий аперитив? Ні, не для того, щоб напоїти гостей ще до початку банкету. Звичку пити шампанське за півгодини до застілля мудрі французи завели з трьох причин:
1. келих сухого вина або шампанського відмінно збуджує апетит;
2. трохи спиртного – і гості вже не так сковані, а світська бесіда більш невимушена;
3. під впливом аперитиву організм починає виробляти алкоголь дегідрогеназу-фермент, який відповідає за переробку спирту. І чим його більше встигне виробитися, тим менше алкоголю потрапить у кров в нерозщепленому вигляді, а значить, шанси на те, що гості переп’ють і заснуть під столом, значно зменшуються.

ЗАКУСУЙТЕ СУХІ ВИНА СИРОМ
Чим міцніший напій, тим жирнішою повинна бути закуска. Сухі вина, наприклад, поєднуються з легкими салатами, рибою, нежирними сортами м’яса, фруктами і сиром. А ось напої міцніше вимагають більш важкого супроводу: салати з майонезом, свинячі стейки. До горілки – холодець, до шампанського – ікра. З шоколадом шампанське не сполучається. Ні за смаковими, ні за медичними параметрами. У першому випадку ви заб’єте смак благородного напою, а в другому – ризикуєте заробити колики в животі.

 

 



Добавить комментарий


Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам:

 

 

 

 


WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera