ПИТАННЯ ТИЖНЯ: ЯК ВИ СВЯТКУЄТЕ РІЗДВО?

9 января 2016 | ДОСУГ | Нет комментариев | №1(1032)

РІЗДВО – ОСОБЛИВЕ СВЯТО. ЗМІНЮЮТЬСЯ ЧАСИ, АЛЕ ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ І СИМВОЛІЧНІСТЬ РІЗДВЯНИХ ДНІВ ЗАЛИШАЮТЬСЯ МАЙЖЕ НЕЗМІННИМИ. А ЯКІ СІМЕЙНІ ТРАДИЦІЇ БЕРЕЖУТЬ ОХТИРЧАНИ? МИ ПОЦІКАВИЛИСЯ У НАШИХ ЧИТАЧІВ, ЯК ВОНИ ГОТУЮТЬСЯ ДО ЦЬОГО СВЯТА І ЯКІ ТРАДИЦІЇ СВЯТУВАННЯ МАЮТЬ.

НАТАЛІЯ КІКОТЬ З ДІТЬМИ НАЗАРОМ ТА ОЛЬГОЮ:

- На Різдво наша оселя перетворюється на гамірне місце, де панує родинний затишок, любов та гармонія. За великим столом збираються родичі, друзі та куми старшого сина Олександра. Коронною стравою столу є запечена фарширована риба, м`ясні страви та, звісно, кутя.

НАТАЛІЯ ЛЕВЕНКО З ДОНЬКОЮ СОФІЄЮ:

Різдво – це грандіозне родинне свято, коли за столом збираються близькі серцю люди. Тому намагаємося святкувати його в колі рідних. У цьому році за доброю традицією разом з чоловіком Олексієм та доньками Софійкою і Катрусею поїдемо на гостини до моїх батьків Валентини Василівни та Віталія Івановича, які мешкають у Великій Писарівці. До сімейної вечері приєднаються й хрещені батьки моїх доньок та моя рідна сестра Марина із зятем Володимиром та сином Данилом. Наша матуся запече домашню качку з яблуками та приготує олів`є. Ми ж наваримо смачної куті. Старшенька донька Катруся разом із Софійкою старанно вчать колядки аби привітати сусідів та рідних з різдвяними святами.

ІВАН КУЧЕРЯВИЙ:

- До нас приходять діти: донька Ірина та син Дмитро, який приїздить із Сум. Моя дружина готує дванадцять святкових страв. Зазвичай це узвар, варений горох, смажена капуста, риба, квасоля, вареники, картопля, гриби, гречана каша, голубці, пироги та пшенична кутя. Ця багата вечеря обов’язково має бути пісною. За доброю традицією, господиня подає дари саду й городу, щоб таким чином подякувати минулому року за благополуччя родини. 7 січня ми з дружиною обов`язково ходимо до церкви, ставимо свічки за здравіє. Бажаю всім українцям мирного неба, здоров`я міцного та наснаги на нові звершення в 2016 році.

ОЛЕКСАНДРА СТЕЦЕНКО З ДОНЬКОЮ ЛЄРОЮ:

- Святвечір один із найбільш магічних днів, коли кожна сім’я і словом, і ділом створює у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру. Я вважаю, що вся родина цього вечора неодмінно має бути разом, щоб і протягом року пам’ятати про міцність сімейних уз. Старожили кажуть, що та людина, яка проведе Святвечір поза сімейним колом, весь рік блукатиме світом, почуватиметься незатишно та одиноко. Важливо також у цей день пробачити всі кривди, що були Вам заподіяні, щоб не брати образи й поганий настрій із собою до нового року. 6 січня ми несемо вечерю Лєриній хрещеній, а з хрещеним цього разу не вийде зустрітися, адже він мешкає за кордоном. На Різдво ми йдемо в гості до моїх батьків. Пригадую, як моя бабуся Олександра Василівна готувала смачну кутю та ставила її на покуті в горщику на солому.


АНТОНІНА СТОБОРОД З ДОНЬКОЮ НАСТЕЮ:

- На Святвечір до нас в гості приходять хрещеники та приносять смачні страви. 7 січня вся рідня збирається у моїх батьків Марії Кузьмівни та Ярослава Івановича. За святковим столом збирається декілька поколінь. Та до нашого часу, на жаль, мало різдвяних традицій дійшло. Все зводиться до пишного застілля. Проте я добре пам`ятаю, як я ще була школяркою, разом з друзями перевдягалися та з Різдвяною зіркою ходили по хатах колядувати і співали різдвяних пісень.


АНЯ ЛАТКА З СИНОМ МИКОЛОЮ:

- На Різдво до нас приходять хрещеники з батьками. У мого чоловіка семеро хресників діток, а в мене троє. Проте на свята вечерю нам принесуть троє наймолодшеньких. Доки я накриваю на стіл, чоловік смажить шашлик. Хрещеники під ялинкою розповідають вірші, співають пісні про зиму та Новий рік. За це ми їм даруємо солодощі та інші подарунки. Доки малеча бавиться з новими іграшками, ми за різдвяним столом пригадуємо, що хорошого приніс нам минулий рік та чого очікуємо в новому році Мавпенятка. Вітаю всіх охтирчан, бажаю миру та достатку.


ОЛЬГА ЛАТКА З ОНУКОМ АРТЕМОМ:

- На Різдво до родинного вогника приїздять двоє моїх синочків Станіслав та Владислав. Ми з чоловіком починаємо завчасно готуватися до прийому гостей: наводимо лад в оселі, закуповуємо різні смаколики та готуємо улюблені страви. Обов`язково запікаємо курочку чи гуску. Кутю готую за стародавнім рецептом: до узвару та перлової каші додаю горіхи, мед, курагу, перетертий в ступі мак, родзинки. Розпочинаємо вечерю кутею.

Спілкувалася Олена Кириченко

 

 



Добавить комментарий


Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: