ЧИ НІТРАТНІ БАШТАННІ?

15 июля 2016 | АКТУАЛЬНА ТЕМА | Нет комментариев | №28(1059)

ПРАЦІВНИКИ ДЕРЖАВНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ НАГОЛОШУЮТЬ: ПРОДАВАТИ БАШТАННІ З АСФАЛЬТУ — ГРУБЕ ПОРУШЕННЯ НОРМ І САНІТАРНИХ ПРАВИЛ

З появою на прилавках магазинів і базарів перших весняних овочів хочеться скоріше почати «вітамінізувати», адже вони виглядають такими свіжими і красивими. Але одночасно починають долати сумніви з приводу їх якості – раптом ці дари полів повні нітратів? Не секрет, що іноді недобросовісні фермери для того, щоб урожай дозрівав швидше, а плоди були великими, можуть перестаратися з підгодівлею азотистими добривами (або по іншому нітратами), і тоді овочі будуть становити серйозну небезпеку для здоров’я. Причому від нітратного отруєння можуть постраждати вс і системи організму: збільшитися щитовидна залоза, засмутитися нервова система, погіршитися робота серця, може бути спровоковано розвиток різного роду пухлин тощо.

Наші читачі запитують, чи безпечно смакувати першими кавунами та динями? Тому наш кореспондент навідалася до Охтирської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку та на власні очі переконалася, як здійснюється контроль за вмістом нітратів в овочах та фруктах. Що потрібно знати про нітрати, де купувати вітамінну продукцію і на що звертати увагу при її виборі, розповіла лікар ветеринарної медицини Галина Хілько.

Як здійснюється перевірка баштанних на вміст нітратів?

- Кожна нова партія баштанних культур, що реалізуються на Охтирському продуктовому ринку, ретельно перевіряється спеціалістами нашої лабораторії. Спочатку необхідно відрізати дві скибочки з різних частин ягоди, стерти їх до шкірки. Саму шкірку не тремо, бо у ній набагато більше нітратів. Потім 10 г цієї маси та 50 мл галунів ми ретельно перемішуємо, настоюємо близько 3 хвилин та занурюємо електрод аналізатора іонів АІ-123. Через 1 хвилину на моніторі прибору бачимо результат нашого дослідження. У нашому випадку в кавуні вміст нітратів складає 15,3 мг/ кг при допустимій нормі до 60 мг/кг. Тому ми сміливо можемо видати експертний висновок, що засвідчує безпечність досліджуваного продукту. В динях вміст нітратів складає в середньому 23 мг/кг при нормі до 90 мг/кг. Тобто смугасті та золотаві «гості» з баштану, яких завозять до нас переважно із Херсонської та Запорізької областей, за результатами лабораторних досліджень шкідливого азоту містять не більше норми.

А як щодо персиків?

- Що стосується персиків, то в них вміст шкідливого азоту близько 8-12 мг/кг при нормі до 60 мг/кг.

Яка продукція рослинного походження має найбільший вміст нітратів?

- Найбільший вміст нітратів зафіксований у столових буряках: 300-400 мг/кг при допустимій величині 1400 мг/кг.

Як обрати сезонні овочі та фрукти з найменшим вмістом шкідливих речовин?

- Небезпечні солі в овочах розподіляються нерівномірно – найбільше отрути містять стебла, черешки і прожилки, в листових пластинках його менше. Наприклад, в листі капусти на 60-70% менше нітратів, ніж у качані. Що стосується моркви, то солі накопичуються в серцевині і стебловій частині, а в огірках, динях, баклажанах і кавунах розподіл нітратів пошарове: їх стає більше від центру плоду до шкірки. У буряка й редису нітрати збираються у верхівках і кінчиках коренеплоду. Рідко, але можуть бути в смородині і малині, якщо фермери перестаралися з підгодівлею. Також запам’ятайте, що в незрілих овочах вміст нітратів в 2-3 рази вище, ніж в дозрілих.

Чи можна визначити вміст нітратів на «око»?

- Я б радила не довіряти народним порадам. Навіть фахівець «на око» не визначить кількість солей в продукті. Ще один народний міф про те, що овочі «відразу з грядки» корисніші, тому що нітрати накопичуються з часом, також нічим не підтверджений – вони або є, або їх немає.

Дякуємо за корисні поради.

ДОСВІД

Як сказати «стоп» нітратам, розповідає банківський працівник та чудова господиня Тетяна Захарченко:

- За зовнішніми ознаками визначити рівень нітратів неможливо, але якщо хочеться перестрахуватися, то я завжди зрізаю з овочів і фруктів краї і шкірку – там небезпечних речовин найбільше.

Існує ще один досить простий спосіб, який я не раз використовувала на практиці. У склянку з водою необхідно покласти шматочок кавуна та перемішати. Якщо вода змутніла, то полосатий можна вживати. Якщо набула рожевого кольору – краще вберегтися, бо там нітрати.

Олена Кириченко

 

 



Добавить комментарий


Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: