Як квасити капусту цілими головками

12 февраля 2018 | РОКСОЛАНА-ПОРАДНИЦЯ | Нет комментариев |

1. СУХИЙ ПОСОЛ. Зніміть з головок капусти верхнє листя і виріжте качани. Великі головки навпіл, невеликі залиште цілими, а 1 – 2 головки нашаткуйте і змішайте з сіллю (на 10 кг капусти 200 – 500 г солі). Підготовлені головки укладайте в посуд рядами, пересипаючи нашаткованою капустою, змішаною з сіллю. Потім робіть усе згідно з рекомендаціями щодо процесу бродіння.
2. МОКРИЙ ПОСОЛ. Підготуйте капусту так само, як написано у попередньому рецепті. Потім укладіть її у бочку чи каструлю, зверху накрийте чистим капустяним листям і полотняною серветкою, покладіть дерев’яний кружок і гніт. Підготуйте розсіл, розчинивши сіль у киплячій воді 9 на 1 л води – 40 г солі, залишайте капусту. Далі продовжуйте по описаному процесу бродіння.

Порада
 Квашена головками капуста стане ніжнішою і в той же час залишиться хрумкою, а розсіл набуде приємного для пиття смаку, якщо між головками насипати жменю грубо потовченого зерна кукурудзи.
 Якщо ви квасите капусту у великій каструлі, покладіть всередину капустяної маси невелику цілу капустинку. Взимку її можна буде використовувати для приготування овочевих маринованих голубців.

Хрустка квашена капуста.

Інгредієнти:

 2 кг капусти,
 1 морквина,
 50 г солі,
 Перець за смаком
 2 лаврових листа

Нашаткуйте капусту тонкою соломкою. Викладіть її у велику миску. Моркву вибирайте крупну і соковиту, натріть на крупній тертці і викладіть зверху на капусту. Посоліть капусту і перетріть її руками. Повинна вийти соковита маса з моркви і капусти. Мніть її, доки капуста не почне виділяти сік. Викладайте капусту у скляні банки, приминаючи шар за шаром. Її також можна чергувати з маринованими огірочками і нашаткованим соломкою солодким перцем. Банки з капустою поставте у миску, щоб потім можна було зібрати сік, який не вміщатиметься у банку.

Порада
 У перші дні закваски капусти нітрати в ній перетворюються на нітрити, тому капусту краще споживати не раніше, ніж через тиждень.


Ви можете придбати всі випуски журналу «Роксолана-Порадниця» за ціною 7 грн. за одне видання в редакції газети «Роксолана» за адресою: м. Охтирка, вул. Паркова,1. Кожного місяця – нова тема.
А ще краще – передплатіть журнал на 2018 рік, щоб не проґавити важливу тему.

Якщо Ви ще не встигли оформити передплату, то поспішайте до «Роксолани» або на поштові відділення, де Ви матимете змогу до 25 лютого виписати газету чи комплект разом з журналом «Роксолана-Порадниця» на 10 місяців. Вартість передплати журналу – 86 грн., комплекту – 447,30 грн.

 

 



Добавить комментарий


Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: