Частування для Василя і Меланки

8 января 2021 | Поради та рецепти, СВІЖИЙ НОМЕР | Нет комментариев | №1 (1293)

Щедрий вечір

За традицією, на Меланки (13 січня) готували ситну їжу до вечора, тому його ще називали Щедрим. Після вечері, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, щоб “Новий рік зустріти в мирі і злагоді”. А хлопці, які перед цим “отримали гарбуза”, вдруге посилали сватів з надією на згоду: дівчину ж не засватали інші, то, може, й на нього по іншому погляне.

Обов’язковими частуваннями на столі в цей день були: пироги, вареники з сиром, страви зі свинини, різні ковбаси. На ранок наступного дня (14 січня) молодь проводила щедрування і посівання (що прийнято і в наш час), і просила у господарів будинку смачні дари.

Ковбаса  по домашньому

Продукти: на 1 кг м`яса -15-20 г солі; улюблені спеції – за смаком.

Свинину можна використовувати з будь-якої частини туші. Відмінно підійде ошийок, лопатка, задня частина. М’ясо ретельно очищуємо від кісточок і хрящів – потрапляння їх в ковбасу неприпустимо. М’ясо миємо, солимо, додаємо приправи для м`яса. Залишаємо на дві-три доби. І чим довше воно маринується, тим смачніше.

Ріжемо на шматки близько 1 см, потім – на довгі тонкі смуги. Додаємо сіль, часник, приправи, часник. Закриваємо кришкою, залишаємо на добу або на ніч.

Частину м`яса подрібнюємо на фарш. Змішуємо фарш і шматочки м`яса. Можна  використовувати рукав для запікання.

Формуємо ковбасу, викладаємо її в рукав. Дайте готовій ковбасі ще хоча б добу настоятися. Можна готувати в духовці – близько 80С. Можна готувати в мультиварці при температурі 70-80С дві –три години.

Після цього ковбасу ставимо у льодяну воду. Воду потрібно час від часу міняти.

Домашні курячі сосиски

Знадобиться: 1 куряча грудка (2 філе), 1 куряче яйце, 1 середня морквина, 1 цибулина, 1 головка часнику, спеції, сіль, перець.

Курячу грудку очистити від шкіри, видалити кістки. З очищеного філе приготувати фарш, додати в нього яйце. До фаршу додати натерту на дрібній тертці моркву, дрібно порізані цибулю і часник. Потім посолити, додати перець і спеції (наприклад, суміш приправ для курки). Отриманий фарш розбавити молоком (або водою) і добре перемішати. Наступний етап  – це приготування сосисок, для цього необхідно розстелити харчову плівку і акуратно викладати на неї фарш (для маленьких сосисок – по 2-3 ложки). Чим більше фаршу покласти, тим товщою вийде сосиска. Загорнути плівку з фаршем в трубочку в кілька разів. Обрізати плівку і загорнути краї як цукерковий фантик, можна зав’язати у вузлик або перев’язати ниткою. Далі опустити сосиски в киплячу воду і варити 20 хв. Готові сосиски охолодити, зняти плівку. За бажанням можна обсмажити сосиски до золотистої скоринки. Сирі сосиски можна заморозити для подальшого зберігання.

Курка, запечена з яблуками

Інгредієнти: ціла курка – 1 шт.; картопля – 4 шт.; яблука – 3 шт.; сіль, перець, спеції – за смаком; олія; майонез; лимон – 1 шт.

Курку добре промити і просушити, обмазати її сіллю, перцем і спеціями, не забувайте, що всередині теж це треба зробити. Картоплю миємо й нарізаємо шматочками, солимо і збризкуємо рослинним маслом.

Промиті яблука нарізаємо шматочками, лимон розрізаємо на кілька частин. Фаршируємо курку яблуками і лимоном. Решту яблук скропити лимонним соком.

Курку кладемо на змащене олією деко, навколо неї – картоплю та яблука. Розігріваємо духовку до 190 градусів, ставимо туди накриту фольгою курку на 30 хвилин. Через півгодини знімаємо фольгу і запікаємо ще 30 хвилин.

БІЛЬШЕ РЕЦЕПТІВ – У СВІЖОМУ НОМЕРІ “РОКСОЛАНИ”!

 



Добавить комментарий

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: