1 травня – субота присвячена похованню Христа.

29 апреля 2021 | православні свята | Нет комментариев | №17(1309)

1 Його тіло було у Гробі, а душа зійшла в пекло і сповістила там грішникам про перемогу над смертю. У храмах проводиться освячення великодньої їжі і сходження благодатного вогню. Це слушний день для підготовки до свята, приготування великодніх страв, пасок, писанок.

У Велику суботу в церквах і храмах починаються богослужіння з нагоди свята. За традицією українці завжди ходили до церкви, щоб послухати службу і освятити пасхальний кошик. Однак збирати його потрібно правильно, і необхідно знати, що треба святити на Великдень, адже деякі продукти обов’язкові для освячення, а деякі брати не рекомендується.

Отже, що покласти в кошик і що брати святити на Великдень:

  • Найголовніше – паска, яка символізує тіло Христа і повноту життя. Паски можна пекти в Чистий четвер, Страсну п’ятницю, а також в суботу вранці.
  • Також обов’язковий елемент – фарбовані або розписані яйця. Вони – неодмінний атрибут Великодня. У церковній традиції крашанки означають Гроб Господній, в якому приховане вічне життя.
  • Крім цього, має бути присутнє щось молочне: сир, сметана або ж сирна паска.
  • Покладіть сіль – символ достатку і здоров’я.
  • Також візьміть хрін, який символізує силу духу.
  • З м’яса традиційно святять сало, буженину, ковбаси та копченості.
  • Єдиний алкоголь, який підходить для освячення, – вино Кагор.

Що не можна святити на Великдень

Не можна освячувати горілку, пиво або інший алкоголь, крім вищезгаданого Кагору. Не можна приносити до церкви кров’яну ковбасу. Також під заборону потрапляють гроші, ключі, прикраси та інші матеріальні цінності.

 



Добавить комментарий

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: