Чи безпечні баштанні?

21 июля 2017 | Актуальная тема | 1 комментарий | № 29 (1112)

Традиційний сезон кавунів і динь в Україні починається в серпні, але через глобальні зміни клімату, нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів, ягоди вже зараз масово дозрівають в усіх регіонах, і з’являться в супермаркетах та на ринках уже в середині липня. Проте їсти їх потрібно дуже обережно.

Кавуни і дині, що доспіли до середини липня, максимально накопичують нітрати, які, потрапляючи в організм, є небезпечним канцерогеном. За даними ВООЗ, гранично допустимі концентрації нітратів у добовому раціоні харчових продуктів неповинні перевищувати 450–500 мг/кг норми. Для кавунів вона неповинна перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси.

Найчастіше рівень нітратів перевищує норму у динях. Окрім того, в рослинних культурах ще можуть бути пестициди та важкі метали. Як обрати безпечні, смачні та корисні кавуни і дині, ми запитали у лікаря ветеринарної медицини Охтирської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Галини Хілько:

- Кожна партія перевіреної рослинної і тваринної продукції на Охтирському ринку має експертний висновок, який дійсний 5 днів. На сьогоднішній день вміст нітратів у кавунах та динях, які реалізуються на продуктовому ринку, менше норми: станом на 18 липня вміст нітратів в динях склав 54,4 мг/кг, 12,9 мг/кг в кавунах. Але це не убезпечує Вас від можливих отруєнь та кишкових розладів. Тому краще пам’ятати основні правила вибору та безпечного вживання баштанних.

У продавців завжди вимагайте показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів. У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів.

Якщо прожилки в кавуні білі і товсті, значить там наявна значна доза нітратів. Найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці і за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям краще їсти тільки серединку.

Наголошую, що сьогодні ймовірність натрапити на плоди з величезним вмістом нітратів – мінімальна. Головне – не купувати їх при дорозі. Бо за кілька годин чистий кавун або диня вбирають стільки свинцю, що стають взагалі непридатним для вживання.

Аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, значить кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий – ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним.

Якщо цьогоріч Ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні. Також раджу не давати ягід дітям до 3-х років і в жодному разі не купувати їх розрізаними, бо у спеку там розмножується кишкова інфекція.

Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику. Ні в якому разі не накривайте їх харчовою плівкою. Краще купити менший плід і родиною з’їсти його за один день.

 



Комментарии (1)

 

  1. Вася пишет:

    Лифон у тетки прикольный.

Добавить комментарий