Отруєння кавунами – один із головних страхів українців наприкінці літа. Виявляється, всіма улюблена й така довгоочікувана ягода цілком може відправити вас на лікарняне ліжко. І все через велику кількість нітратів.

Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння ягодами:

1. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів. Не ігноруйте цей документ! За умови, якщо купуєте баштанні не на ринку, а скажімо, в крамниці, вимагайте у продавця супутні документи на продукцію. У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів!

2. Кавун вибирайте не найбільший і не найдрібніший – кілограмів 5-7. Бійтеся гігантських ягід (цілком можливо, що він “сьорбнув” лишку добрив) на тлі дрібних.

3. Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине ціну. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче.

4. У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

5. Аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами.

6. Перед споживанням баштанні обов’язково треба як слід помити під проточною теплою водою.

7. Якщо цьогоріч ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні.

8. Коли їсте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

9. Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику! Краще купити менший плід і родиною з’їсти його за один день.



Добавить комментарий

 

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: