СВЯТКОВЕ ОПИТУВАННЯ

7 января 2017 | Мы спросили | Нет комментариев | №1 (1084)

РІЗДВО ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ КУТЯ

Змінюються часи, але деякі традиції і символічність різдвяних днів залишаються незмінними.

Чим особливе Різдво для наших читачів, як вони готуються до цього свята і які родинні традиції святкування мають – запитала «Роксолана».

Яна Андріївна Верходуб, педагог-організатор в Лутищанському НВК:

- Працюю на освітянській ниві, тому дещо знаю про різдвяні традиції наших предків. Раніше святкування Різдва розпочиналося з першої зірки, яка сходила на небі 6 січня. Господиня накривала на столі святкову вечерю, що традиційно складалася з 12 страв, які символізували дванадцять апостолів – перших учнів Христа. Сама вечеря розпочиналась з молитви, яку вся сім’я промовляла разом. Першим за стіл сідав господар і розпочинав вечерю, роздаючи усім традиційну українську кутю, після якої слідували і інші страви: плетінка, узвар, борщ, голубці, вареники з картоплею, грибами, капустою чи сиром, тушкована капуста, мариновані грибочки, оселедець, пампушки, часник. Всією родиною на Різдво ми їздимо до батьків чоловіка, які мешкають в Журавному. Раніше, коли ми ще жили разом з батьками, то перевдягалися в персонажів «Вечорів на хуторі біля Диканьки» та ходили вітати рідню і друзів з Різдвом Христовим. Зараз ця традиція вже відійшла. На двох із чоловіком маємо п’ять хрещеників, тому на Свят-вечір голодними ніколи не буваємо.

Оксана Михайлівна Курнєва, вихователь дитсадка «Ластівка»:

- Так склалося, що весь грудень у нас заповнений сімейними святами, бо ми відзначаємо день народження донечки Ані, яка родилася на Ганни, матусі Катерини, яка народилася на Катерину та онучки Танюші. Тому до Різдва нас вже ніякими смаколиками та гастрономічними новинками не здивувати. Традиційно на Різдво наша оселя наповнюється дитячим сміхом та радістю. Приходять хрещеники, приносять вечерю, колядують. З дітворою граємо в рухливі ігри, вмикаємо їм музику, а інколи й мультики. Доросла ж частина гостей п’є домашнє вино, смакує тортиками домашнього приготування. Особливо смачним та святковим у мене виходить торт «П’яна вишня». Потім всією дружньою компанією йдемо до лісу, бо живемо неподалік. На свіжому повітрі смажимо шашлики, ліпимо снігову бабу, фотографуємося.

Банківський працівник Аня Єрмак з сином Ванею:

- Різдво – це одне з небагатьох свят, яке збирає за столом всю родину. Так приємно, коли представники різних поколінь в святковій атмосфері пригадують свою молодість, кумедні моменти з життя, здобутки та втрати минулого року та висловлюють побажання щасливого, мирного та багатого нового року. І, Ви знаєте, в такі святкові хвилини мене переповнює віра в дива, а побажання гостей налаштовують на оптимізм. Коли свято у розпалі, дідусь Василь Іванович разом з дітворою ідуть вітати рідних та знайомих з Різдвом, аби подарувати родичам порцію святкового настрою та назбирати цукерок і грошенят на маленькі дитячі пустощі.

Наталія Колодяжна з донькою Веронікою, бухгалтер:

- Саме на Різдво моя подруга святкує день народження. Тому в цей день я маю цілих два приводи для святкування. Хрещений моєї доньки Вероніки живе в Харкові, приїжджає рідко, тому вечерю ми йому не носимо, – далеко їхати треба. Колядників останніми роками днем з вогнем не знайдеш. Шкода, що одна із найяскравіших різдвяних традицій – вертеп, відходить у минуле. Зараз на вулиці рідко зустрінеш й перевдягнених дорослих з Різдвяною зіркою, які гучною компанією ходять по охтирських домівках та вітають господарів з «новою радістю, яка ще не бувала». Але все в наших руках, тому давайте не забувати різдвяні традиції та прививати їх нашим діткам.

Любов Миколаївна Нищета, директор Михайленківського НВК:

- Для мене Різдво – це сімейне свято, яке обов’язково треба відзначати в родинному колі. Я вважаю, що період приготування до Різдва – це Богом благословенний час для того, щоб забути старі образи, перепросити тих, кого ми могли словом чи ділом скривдили, подякувати тим, хто зробив нам добро чи просто був поруч з нами протягом цього року. На Різдво ми завжди їздимо в гості до моєї матусі Надії Дмитрівни, яка мешкає в селі Шаболтаєво. Я дотримуюся посту. Тому на моєму різдвяному столі обов’язково присутні 12 пісних страв. Готую голубці з грибною начинкою, млинці та пиріжки на воді з олією, овочевий вінегрет. Особливо мені смакує салат «Різдвяна морквинка». Для його приготування візьміть моркву по-корейськи, курагу або чорнослив, шампіньйони, обсмажені на олії, горіхи.

Вікторія Згонник, продавець:

- Я не відкрию Америку, якщо скажу, що Різдво – це суто сімейне свято. Тому в цей день я зазвичай їжджу до батьків, які живуть в селі Пологи. Також приїздить з Києва мій рідний брат Олександр з родиною. У родинному колі ми, як і тисячі українських сімей, смакуємо святковими стравами. Обов’язково на нашому столі присутня домашня ковбаса та запечена з яблуками гуска чи качка. Без куті також не обходимося. Із цієї страви прийнято розпочинати вечерю. Спочатку голова родини куштує традиційну страву, потім інші гості по старшинству. Ввечері 7 січня до нас приходять хресники: 10-річна Віта та 13-річний Діма.

Лідія Павлівна Чернявська, пенсіонерка:

- Я мешкаю разом з сином Вадимом. Тому й Різдво святкуватимемо разом. Але може так трапитися, що доведеться йому їхати у відрядження, бо працює Вадим охоронцем на «Запоріжсталі». На святковому столі будуть печені пироги з м’ясом, сиром та маком. Але родзинкою вечері стане мій традиційний торт «Королівський», рецептом якого я незабаром обов’язково поділюся з читачами.

Різдво – це світле і особливе свято. Тому напередодні святкових днівбажаємо всім читачам газети «Роксолана» не втрачати вміння помічати хороше і добре навколо себе, вірити у краще. Зичимо Вам щастя, успіху, натхнення, здійснення усіх мрій, задумів і бажань! З Різдвом Христовим! Смачної куті і теплих родинних свят!

Спілкувалася Олена Кириченко

 



Добавить комментарий