ДО НАС ЗВЕРНУЛИСЬ: ЛИПКИЙ СИР ІЗ ЗАПАШКОМ

29 декабря 2016 | Новости | 1 комментарий | №52 (1083)

Неапетитний шматок сиру до редакції принесла наша читачка, пенсіонерка Тетяна Дмитрівна Акімова. Жінка все життя пропрацювала акушеркою у жіночій консультації.

- Зараз я вже на пенсії. Гроші, що залишаються після придбання медикаментів та сплати комунальних платежів, витрачаю на продукти. Намагаюся купувати свіжі та якісні харчі, бо в мене хвора підшлункова. Нещодавно придбала в одному з охтирських супермаркетів не самий дешевий сир. Через добу зберігання в холодильнику він вкрився липким шаром та почав смердіти. Шматок такого делікатесу може швиденько вкласти мене на лікарняне ліжко. Тому я й не зважилася ласувати сумнівним молочним виробом, а вирішила віднести його назад. В мене й чек зберігся. Але адміністратор не досить люб’язно відповіла, що не впевнена в яких саме умовах я зберігала цей шматок. Може він у Вас у сумці валявся? – сказала мені у відповідь управителька.

Грошей мені не повернули, зіпсований товар на свіжий не замінили. Тому звертаюся до містян: пильно придивляйтеся до термінів придатності молочної продукції, особливо до тієї, що реалізується по акції, зі знижкою. Аби замість порції лактобактерій та кальцію, не отримати розлади травлення чи загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

На фото Тетяна Акімова тримає в руках зіпсований сир, який жінка придбала в супермаркеті.

ШПАРГАЛКА ПРАВИЛЬНОГО СИРУ

Сир – один з найчастіших гостей на нашому столі, бо він корисний і смачний. Звісно, якщо його правильно обрати. Тому «Роксолана» навчить Вас, як купити смачний сир до новорічного столу.

Щоб вибрати хороший сир, в першу чергу подивіться на його забарвлення. Воно має бути рівномірним по усій товщині сиру. Також колір сиру – показник його жирності: чим вище жирність, тим насиченішим має бути колір, і тим вище якість сиру. Проте дуже часто, на жаль, на колір впливають саме барвники. Тому неприродно жовтий сир, мабуть, купувати не варто.

Занадто білий колір сиру може свідчити не лише про низьку жирність продукту, але і про надлишок в ньому солі.

Дірочки теж мають бути розподілені рівномірно. Якщо в центрі розташовуються великі «дірочки», а ближче до кірочки – більш мілкі, то якість молока, з якого сир виготовлений, низька. Кірочка на сирі не повинна мати тріщин і нальоту. Їх наявність говорить про те, що сир перележав або зберігався довгий час в неправильних умовах. Зрозуміло, що смакові якості такого сиру будуть низькими, до того ж через тріщини можуть потрапити бактерії і сир почне псуватися зсередини.

Вже принісши сир додому, можна провести ще один тест на перевірку якості сиру – скибочку сиру зігнути під прямим кутом. Сир не повинен репнути на місці згину. Але при цьому сир повинен мати кімнатну температуру. Тільки що вийнятий з холодильника сир так протестувати ми не зможемо.

ЗАПАМ`ЯТАЙТЕ ТРИ ОЗНАКИ КОРИСНОГО СИРУ

1.Рівномірний колір

Найбільш світлі або, навпаки, темні вкраплення – це ознака того, що порушено технології виробництва: сир вироблено з кислого молока, а також він містить надмірну кількість солі.

2.Еластичність скибочки

Складіть навпіл невеликий шматочок сиру. Якщо при цьому продукт кришиться, це свідчить про те, що термін придатності сиру давно минув.

3.Жовтий відтінок

Такий колір сиру є наслідком вмісту каротину, який міститься у лугових травах. Відразу можна сказати, що про корівок, які дали молоко для виготовлення сиру, дбали добре. Зрозуміло, мова йде про натуральний продукт, не забарвлений штучними барвниками.

Олена Кириченко

 



Комментарии (1)

 

  1. 444 пишет:

    Люди будьте внимательны.Особенно сейчас перед праздниками,торгаши будут спихивать всё не свежее.

Добавить комментарий