ГОЛОВНЕ, ЩО В ДУШІ, А НЕ НА СТОЛІ

15 апреля 2017 | Новости | Нет комментариев | №15 (1098)

Великий піст, Страсний тиждень, Воскресіння Христове, а разом з ним і пробудження людяності та оновленої свідомості… Для декого довгоочікувана мить Воскресіння є лише вихідним днем, міні-відпускою, святковим брейком в розпалі буденності. А для когось – особливою неділею з поміж звичного відвідування церковної служби. У передвеликодній мішурі люди часто забувають підготувати саме основне, і це не прибране обійстя чи запечена буженина – це світлі вчинки та думки, дотримання основних Божих заповідей.

ВЕЛИКОДНІЙ ЯРМАРОК

Приготування до Великодня тривають не лише в оселях містян, а й в дошкільних навчальних закладах. На минулому тижні в садочку «Росинка» відбувся Великодній весняний ярмарок. Малеча з батьками та працівники закладу з нетерпінням чекали на колоритну подію. Територія садочку в цей день мала напрочуд святковий вигляд: вхід прикрашала яскрава арка, колоритний козак показував напрямок на ярмарок, а прилавки вабили гостей духмяними пиріжками з різною начинкою, ватрушками, солодкими кексами, печивом, домашньою здобою та хлібом, ароматним трав’яним чаєм, фруктами та овочами. Завітала до малечі й Великодня Крашанка. Завзяті змагання, веселі естафети, пісні, танці та хороводи, тематичні фотозони доповнили незабутній шарм свята та подарували присутнім незабутні враження.

Помічник вихователя Людмила Корабельська в образі Крашанки

НАПЕРЕДОДНІ СВІТЛОГО ДНЯ МИ ВИРІШИЛИ ПОЦІКАВИТИСЯ, ЩО ОХТИРЧАНИ ЗНАЮТЬ ПРО ВЕЛИКОДНІ ТРАДИЦІЇ ТА ЯК СВЯТКУЮТЬ

Людмила Кулемза, в декретній відпустці:

- На Великдень обов’язково ходимо до церкви вночі. В цьому році традиційний похід на святкове богослужіння під питанням, бо меншому синочку лише 2 місяці виповнилося. Хоча старшенький семирічний Дмитрик вже встиг в минулому році побувати в церкві на освяченні великоднього кошика. Можливо підемо всією родиною в суботу звечора. До святкового кошика зберу традиційні продукти: домашні паски, які пектиму в Чистий четвер, крашанки, буженину, тертий буряк з хріном для здоров’я, масло та сир, які символізують Божу ніжність та жертовність. Обов’язковим атрибутом є також воскова свічка, яку згодом використовують упродовж року, але не для того, щоб освітити квартиру, коли немає світла, а лише тоді, коли приходять поважні гості, або у родині сталися якісь негаразди. Це світло має велику силу. Таку свічку можна запалювати до 6-7 разів.

Тетяна Король, мешканка с. Оленинське:

- На Великдень в моєму домі збирається за сімейним столом вся родина:син Олександр з невісткою Оленою, донька Світлана та чотири онуки. Моя донечка пече паски за рецептом моєї вже покійної свекрухи Софії Василівни. Пригадую, як свекруха замішувала тісто з ночі у п’ятивідерній каструлі, додавала великий шмат домашнього масла, багато яєць, все це руками замішувала, а пекла у печі. Такі паски ароматні та пухкі вдавалися. Обов’язково святковими смаколиками ми ділимося з одинокими та немічними людьми. Головне, у ці світлі дні бажати добра та миру всім оточуючим, дарувати гарний настрій та позитивні емоції родичам і друзям, і тоді Божа благодать осяє християнські душі.

Василь Шворак, пенсіонер:

- Два останніх тижні перед Великоднем дотримуюся суворого посту: не їм ні риби, ні молочних продуктів, навіть олії не вживаю. Напередодні світлого дня обов’язково сповідуюся та причащаюся. На цьому мої приготування до свята не закінчуються, адже потрібно побілити кухню, пофарбувати паркан, прибрати двір. Моя дружина Валентина пече паски та готує продукти для Великоднього кошика, в який кладемо все, що Бог послав. Тримаємо качок та кіз, тому ковбаси не купляємо, а готуємо домашні м’ясні делікатеси.

Аня Сазонова з сином Тимуром:

- Великдень для мене асоціюється зі святом та можливістю перепочити від домашньої рутини. Обов’язково напечу пирогів. В минулому році паски купувала, а в цьому році хочу сама приготувати особливу здобу: додам побільше родзинок, цукатів, приготую глазур за перевіреним рецептом. А якщо вам до вподоби шоколад, то побалуйте своїх рідних паскою з шоколадною глазур’ю. Для цього візьміть 50 г вершкового масла, 100 г шоколаду та 20 г молока. Розтопіть у молоці шоколад та масло, перемішайте до однорідності й покрийте нею паску.

Подруги Альона Остапенко і Таня Коваль:

- У неділю виїжджаємо на природу, аби посмажити шашлики. Приємно дивитися, як місто прокидається від зими та позбувається сміття: кипить робота як у приватних садибах так і на землях комунальної власності. Молодці, що на толоки виходять держслужбовці. Аби ще підприємці більш сумлінно ставилися до благоустрою території, що прилягає до їхніх офісів та магазинів. Не потрібно забувати, що Ісус Христос пожертвував своїм життям заради спасіння інших. А не для того, щоб ми мали ще один червоний день у календарі державних свят.

Святкування Великодня на Охтирщині в післявоєнні роки. Фото з архіву Є. Мегери.

 



Добавить комментарий