Сальмонельоз не дрімає

24 июля 2017 | Новости | Нет комментариев | № 29 (1112)

З початку липня в Охтирці та Охтирському районі склалася напружена епідемічна ситуація щодо захворюваності на кишкові інфекції, зокрема відмічається різке підвищення захворюваності на сальмонельоз (8 випадків за один тиждень), – інформує завідуюча відділенням організації епідеміологічних досліджень Охтирського міськрайвідділу ДУ « Сумський обласний лабораторний центр» Антоніна Галайба. - Випадки захворюваності пов’язані із вживанням харчових продуктів після закінчення термінів зберігання, порушенням умов приготування страв та умов зберігання (без холоду), вживанням немитих овочів та фруктів.

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду сальмонела. Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. При температурі 70 гр. гинуть протягом 5-10 хв. За оптимальної температури +20-37 С незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне. При цьому не змінюється колір, запах і смак самого продукту. Соління та копчення не убивають сальмонелу. Сальмонели зберігаються у воді – до 4-х місяців, у ґрунті – до 18 міс., у молочних продуктах – до 20 днів, в пиві – до 2-х місяців, на яєчній шкаралупі – від 17 до 24 днів. При тривалому зберіганні в холодильнику (понад 1 місяць) курячих яєць сальмонели можуть проникати всередину яєць через неушкоджену шкаралупу і розмножуються в жовтку. Є багато штамів сальмонел стійких до дії антибіотиків, правда, вони легко гинуть від дезінфікуючих розчинів.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарських тварин – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Ці тварини роками здатні виділяти збудник з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, яка доглядає за ними та вживає м’ясо, яйця. Зараження може відбутися також при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом несприятливі санітарні умови утримання курей призводять до частих випадків зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.

Джерелом інфекції для людини є хвора на сальмонельоз людина або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки і тільки в рідкісних випадках – контактно-побутовий: при догляді за хворими, в тісному колективі. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти: яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.

Інкубаційний період становить, в середньому, від 6 до 48 годин. Клінічні ознаки сальмонельозу залежать від форм захворювання.

Найпоширеніша – гастроінтестинальна форма, яка починається гостро, з симптомами інтоксикації, такими як: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до 38-39°С, озноб. Ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту швидко наростають – спочатку з’являються болі у шлунку, біля пупка, потім блювота з не перевареними залишками їжі, яка згодом стає водянистою, з домішками жовчі, після чого настає діарея з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зі слизом. Язик у хворого стає сухим з білим нальотом, живіт болить при натисканні, трохи здутий, печінка і селезінка при цьому у пацієнта збільшені. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день, що може призвести до зневоднення, порушення обмінних процесів, втрати мінеральних солей, судом, зниження артеріального тиску, серцебиття, а також до порушень нервової системи –  непритомності та запаморочення. Зазвичай, у дорослих яскраві симптоми сальмонельозу закінчуються до 5 дня, але остаточне одужання і нормалізація діяльності шлунково-кишкового тракту затягується до 10-14 днів. Легка форма захворювання проходить досить легко, без високої температури, з одноразовою блювотою і розрідженим випорожненням. Нормалізація такого стану відбувається за 1-2 дні, і людина до 3 дня повністю здорова. При важкій формі гарячковий стан триває 3-5 днів, багаторазова блювота, випорожнення до 20 разів на день, тиск різко падає, голос слабшає, за характером перебігу сальмонельоз у важкій формі нагадує дизентерію.

Тифоподібна і септична форми зустрічаються рідко, частіше у літніх ослаблених людей та у новонароджених. Безсимптомна форма виникає при попаданні невеликої кількості бактерій. Як правило, міцний організм самостійно справляється з інфекційною атакою, симптоми захворювання при цьому не спостерігаються. При зараженні людина може залишатися бацилоносієм і виділяти з фекаліями сальмонелу як короткий час, так і до 3 місяців.

Як не підхопити сальмонельоз, читайте в 29 номері газети “Роксолана” від 19 липня.

 



Добавить комментарий