БОТУЛІЗМ: НЕБЕЗПЕКА ПОРЯД

23 июня 2017 | Актуальная тема, Здоровье | Нет комментариев | №25 (1108)

Останнім часом засоби масової інформації повідомляють про смертельні випадки внаслідок споживання людьми в`яленої риби.

Причина – ботулізм. Що це за отрута та як її уникнути,  розповів лікар із загальної гігієни  Юрій БОГДАНОВ:

- Однією з найнебезпечніших отрут, відомих людству, є ботуліністичний токсин – продукт життєдіяльності бацили ботулінус. Бацила ботулінус розвивається в продуктах без доступу кисню і сама є патогенною для людини. Ботуліністичний токсин вважається можливим до застосування, як зброя масового знищення, на випадок ведення бактеріологічної війни. Один мілілітр ботуліністичного токсину містить сто тисяч смертельних доз для людей.

Важливо знати, що зазначені мікроби здатні стійко переносити відсутність поживного середовища, вологи і оптимальної температури, покриваючись капсулою і «очікуючи» необхідних умов для життя в навколишньому середовищі. А коли мікроби потрапляють в харчові продукти – в банку з погано вимитими і консервованими при недостатній температурі грибами, м’ясом або рибою, то починають інтенсивно розмножуватись і виділяти токсин та властивий для них газ. Відомі багато випадків, коли захворювання на ботулізм траплялися після вживання в’ялених риби або м’яса. Мікроби розвивались в товщі зазначених продуктів без доступу повітря. Характерно, що ні мікроби, ні продукт їх життєдіяльності – токсин ботулінусу не змінюють ні зовнішній вигляд продукту, ні його запах, ні смак.

Смертельний випадок внаслідок споживання людьми в’яленої риби трапився нещодавно в селищі міського типу Недригайлове, Сумської області. Молодий чоловік помер після того, як з’їв в’ялену рибу, вірогідно приготовану з порушеннями технології і відсутності належного лабораторного контролю.

В Охтирському районі свого часу відбулися характерні випадки захворювань на ботулізм. Вчителька однієї з сільських шкіл вжила без додаткової термообробки свинячу тушонку, яку сама і приготувала. На випуклість кришки, як ознаку життєдіяльності мікробів, жінка уваги не звернула, а наступного дня відчула слабкість, нудоту, порушення функції зору, двоїння в очах – результат дії токсину на центральну нервову систему. Своєчасне звернення до медиків врятувало людину від смерті.

Інший випадок стався з одним з місцевих бізнесменів, який, перебуваючи у справах в південному регіоні України, вигідно придбав чимало риби, не видалив кишки, майже зовсім її не промив, засолив недостатньою кількістю солі і розвісив поруч з вентиляцією від газової колонки підсохнути. Одного разу, через 8-10 годин після вживання продукту, у чоловіка перед очима з’явилася сітка, зір погіршився. Проявивши обережність, постраждалий сам доїхав до лікарні, де йому і була надана кваліфікована медична допомога. Життя було врятоване.

З огляду на викладене, медицина пропонує уважно ставитись до якості продуктів харчування. Не придбавати рибу, м’ясо, консервовані продукти у раптових продавців, поза офіційним продовольчим ринком. Категорично відмовлятись від споживання продуктів при найменших сумнівах в їх якості. А якщо з недогляду все-таки станеться захворювання на ботулізм, виникнуть хоч один з симптомів, описаних вище, не гайте час, відразу звертайтесь за кваліфікованою медичною допомогою і не викидайте залишків підозрюваного продукту, він згодиться для проведення важливого аналізу, - попереджує Юрій Богданов.

Медики не згущують фарби, а лише констатують сумну статистику та попереджають споживачів про потенційну небезпеку. Пересічні покупці, обираючи в’ялену рибу, думають, що ботулізм гуляє десь далеко і ботуліністичний токсин ніколи не потрапить до їхнього організму. Але озброївшись інформацією, що рятує життя, ставтеся відповідальніше до рибного шопінгу та процесу приготування домашніх страв.

Олег Миколайович Олондар, приватний підприємець:

- Реалізацією рибної продукції я займаюся близько 20 років. Спалахи ботулізму в Україні виникають систематично, можливо не завжди ЗМІ про це вчасно інформують. Цього разу випадок смерті на Сумщині став справжнім резонансом. Щодо товару, який я продаю, можу запевнити, ботулізму там не має. Більше того, 90 % асортименту мого магазину – це морська та океанічна риба, яка не може містити небезпечних для життя мікробів. Серед річкової риби є в продажу лише синець, який виготовляється в Сумах. На цю рибу є всі необхідні сертифікати якості та декларація виробника.

Олександра Хусаєнова, директор супермаркету:

- В нашому супермаркеті реалізується морська риба заморожена, в’ялена, копчена та солена, а також різного роду пресерви. На весь перерахований асортимент є відповідні декларації (свідоцтва) виробника про якість та безпечність харчової продукції. Кожна партія риби має відповідне маркування, на якому зазначена інформація про виробника, дату виготовлення та кінцевого споживання, температуру зберігання. Тож купувати рибну продукція в супермаркеті безпечно.

Чи не знизився попит на в’ялену рибу, ми запитали у продавця супермаркету Вікторії Згонник:

- Після появи інформації про спалах ботулізму охтирчани не стали купувати риби менше. Але інколи запитують, чи не є вона переносником ботулізму. Як і раніше обирають за зовнішнім виглядом, просять понюхати продукцію. Сертифікати якості здебільшого не запитують. Паніки серед покупців я не помітила.

Тож купувати в’ялену рибу, сумнівну тушонку чи ні, це рішення завжди залишається на совісті кінцевого споживача. Адже лабораторний центр зможе ініціювати перевірку сумнівної продукції лише після отруєння чи смерті споживача неякісної продукції. Тому чи сподіватися на добросовісність виробників рибної продукції, власників торгових мереж чи покладатися на власні кулінарні здібності, вирішувати Вам. Але ж не зайвим буде запитати про наявність сертифікатів якості та переконатися у правильності зберігання потенційно небезпечного продукту. І нехай продукт життєдіяльності бацили ботулінус ніколи не з’явиться на вашій тарілці.

Олена Нікуліна

 



Добавить комментарий