МЕДЛИКБЕЗ: ЯК ВРЯТУВАТИСЯ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

26 июня 2017 | Здоровье | Нет комментариев | №25 (1108)

Літо, виїзди на пікніки, швидкі перекуси не завжди завершуються приємними емоціями. Інколи живіт починає боліти та з’являється нудота. Про небезпеку гострих кишкових інфекцій розповідає завідуюча відділенням організації епідеміологічних досліджень Охтирського міськрайонного відділу ДУ «СОЛЦМОЗУ» Антоніна Галайба:

- Гострі кишкові інфекції займають особливе місце серед інфекційних хвороб, і за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Встановлено, що рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих. Їх можуть викликати як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси. Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. Характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, нудота, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури тіла.

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування. Ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

Правила, як не захворіти на кишкові інфекції, ніби то всім відомі. Але від цього кількість хворих на лікарняних ліжках в інфекційних відділеннях чомусь не зменшується. Тому ще раз нагадаю про основні моменти профілактики. Не купуйте харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, краще скуповуйтесь в торгівельній мережі, звертаючи увагу на кінцеві терміни придатності, детально читайте етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин). Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Не купайтеся в брудній, стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях для відпочинку, при цьому намагайтеся не ковтати воду.

Не забувайте дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних та страв з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м’ясо, а потім варене). Тому необхідно мати окремі розроблювальні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба. При вживанні овочів, фруктів та ягід, їх необхідно добре промити проточною водою із крану, а при споживанні їх дітьми – обдати окропом. Не рекомендую готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. Молоко, куплене на ринку, слід обов’язково прокип’ятити. М’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш, ніж 6 годин, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години. Дотримуйтеся чистоти на кухні. Виносьте сміття щодня, а відро ретельно мийте.

В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти Охтирського міськрайвідділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Міністерства здоров’я України» не можуть безпосередньо реагувати на факти порушень. Лише під час епідрозслідування випадків гострих кишкових інфекцій здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.

Основні симптоми, які свідчать про небезпеку для здоров’я

Основну небезпеку, за даними спільноти лікарів, становлять кілька симптомів. При їх появі слід негайно пройти обстеження, наполягають фахівці.

1) Поява відчуття слабкості чи оніміння в кінцівках. Перш за все це може бути ознакою інсульту, ссобливо якщо симптоми спостерігаються тільки на одному боці тіла.

2) Біль у грудях. Якщо такий симптом супроводжується набором інших, як то пітливість, тиск, задишка або нудота, це може вказувати на хвороби серця, тромбоз, серцевий напад.

3) Підвищена чутливість і біль в литках. Таке часто стається при тромбозі глибоких вен, що здебільшого проявляється при ходьбі або довгому стоянні. При тім шкіра нижче колін може червоніти й набрякати.

4) Поява крові в сечі.  Таке стається при наявності каменів у нирках. Якщо ви стали часто відвідувати туалет і відчуваєте печію при сечовипусканні, то кров у сечі може вказувати на інфекцію нирок або сечового міхура.

5) Задишка. Причиною появи такої проблеми може бути астма, захворювання легень чи серця, алергія.

 



Добавить комментарий