На прилавках охтирських магазинів і базарів вже красуються різноманітні перші свіжі овочі і зелень. Ми вже так за ними скучили, що не зважаємо і на високі ціни, хоч і знаємо, що теплична продукція дуже відрізняється від грунтової не тільки смаком, але й за хімічним складом. Зрозуміло, що для щвидкого дозрівання урожаю багато господарів щедро використовують різноманітні добрива і стимулюючі речовини, від чого овочі перетворюються на «бомбу», начинену небезпечними для здоров`я речовинами.

Але варто знати, що далеко не всі овочі і зелень одинаково накопичують нітрати. Найбільш схильними до цього вважаються:

-молода капуста
-салат
-зелена цибуля
-кріп
-шпинат

За ними у рейтингу йдуть цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста і редька. Горох, квасоля, картопля, солодкий перець, брюсельська капуста і помідори вважаються найбільш безпечними ранніми овочами. Тому, купуючи ранню овочеву продукцію, треба знати кілька правил її вибору і нейтралізації нітратів.

Правила вибору ранніх овочів

Експерти радять віддавати перевагу раннім овочам з магазинів – там продукцію приймають від виробників, які мають необхідні сертифікати якості. У цих документах зазначається,що продукт безпечний і містить допустиму норму нітратів. На ринках такого жорсткого контролю немає, а у місцях стихійної торгівлі він взагалі відсутній.
Чим крупніший плід, тим більше у ньому різноманітної хімії.
Вся зелень – петрушка, кріп, шпинат, щавель, а також огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Зріз кінців коріння повинен бути свіжим, а огірки повинні мати тонку шкірочку і бути твердими.
При виборі молодої капусти треба звернути увагу на її колір і вагу. Краще вибирайте не дуже тугу і легку. Листя має бути яскраво-зеленим і блискучим.
Купуючи редиску також звертайте увагу на розмір і колір. Так, плоди повинні бути крупними, твердими і рівномірного кольору. На них не повинно бути темних чи жовтих плям.
При виборі болгарського перцю треба подивитися на свіжість зрізу і чашечку, яка повинна бути зеленою.

А чи нашпиговані нітратами овочі та ягоди, що реалізуються на Охтирському продовольчому ринку, ми запитали у лікаря ветеринарної медицини Охтирської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби Галини Хілько:

- Продавці свіжих овочів та фруктів, що реалізують свою продукцію на Охтирському ринку, повинні мати на кожну партію товару експертний висновок нашої лабораторії. Хочу заспокоїти споживачів, що відповідно до результатів проведених нами лабораторних досліджень сезонні овочі мають низький рівень нітратів. Зокрема, огірки в середньому містять нітратів близько 80-130 мг/кг при нормі до 400, помідори – 40-70 мг/кг при нормі до 300, кабачки – 200-250 мг/кг при нормі 400, капуста – 350-400 мг/кг при нормі до 900, зелень – 300-400 мг/кг при нормі до 2000, редиска – 600-900 при нормі до 2400. І навіть перша полуниця містить всього лишень нітратів 45-53 мг/кг при допустимій нормі 60 мг/кг.

Про те, як нейтралізувати нітрати в ранніх овочах, читайте у свіжому номері газети.



Добавить комментарий

 

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам:

 

 

 

 

 

 

 

 

autosurf