Нещодавній паводок призвів до того, що повеневі і талі води потрапили до джерел водопостачання. Через це виникла  реальна загроза забруднення питної води збудниками інфекційних хвороб, серед них й вірусний гепатит А. Детальніше про симптоми даного захворювання та методи профілактики, нам розповість завідуюча інфекційного відділення Охтирської ЦРЛ Тетяна Яремчук:

- Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, яке визивається відповідним вірусом. Дана хвороба передається переважно фекально-оральним шляхом при вживанні питної води, харчових продуктів, забруднених вірусом,через брудні руки. Можлива передача захворювання контактно-побутовим шляхом через предмети домашнього вжитку (посуд, білизну, інші предмети, якими користувався хворий).

Від моменту зараження людини до появи перших ознак захворювання проходить від 7-ми до 50 днів.

Захворювання вірусним гепатитом А починається гостро. В перебігу хвороби є два періоди. Переджовтяничний характеризується підвищеною температурою тіла до 38С, головним болем, больовими відчуттями в області печінки, нудотою, блювотою. Сеча темніє, кал знебарвлюється. У цей період хворі найбільш небезпечні для оточуючих за рахунок масивного виділення вірусу у зовнішнє середовище.

Жовтяничний період починається з появи жовтяниці очей, слизових оболонок, шкіри. З появою жовтяниці хворі відчувають полегшення, а виділення вірусу різко зменшується.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання захворювання вірусним гепатитом А, залишаються санітарно-гігієнічні, які направлені на підвищення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою.

Важливим заходом у справі профілактики вірусного гепатиту А є обов’язкове дотримання правил особистої гігієни, використання для питних цілей кип’яченої води.Ураховуючи, що заразитись на гепатит можливо контактним шляхом через брудні руки, посуд, іграшки, рушники загального користування, дверні ручки туалетів, необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни.

Перед споживанням овочів, фруктів, ягід, їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми-обдати окропом.У зв’язку з тим, що переважно захворювання виникає з вживанням недоброякісної питної води, питному режиму приділяється особлива увага.  Особливо це стосується господарств, де для пиття населенням використовується вода із шахтних колодязів.Зазвичай на присадибних ділянках шахтні колодязі будуються поряд з надвірними туалетами, вигрібними ямами, не витримуючи встановлених санітарних норм. Внаслідок потрапляння до них паводкових вод, випадання опадів збудник інфекції потрапляє до джерела водопостачання. Використання такої води без попереднього кип’ятіння стовідсотково призведе до захворювання. Власники приватних шахтних колодязів повинні періодично, не рідше одного разу на рік, чистити їх та з профілактичною метою дезінфікувати.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих вас людей!



Добавить комментарий