Прокинулася гельмінтозна хвороба, яка не фіксувалася у наших широтах  років 60-70. Мова йде про трихінельоз, проти якого не має ліків. А все через бажання людей поласувати делікатесним м’ясом, наприклад,  ведмедя чи дикого кабана.

Територію мисливських угідь ТОВ «МРГ «Котелевське», Котелевського району, Полтавської області оголошено неблагополучною щодо трихінельозу тварин. Було  накладено карантин з 18 січня 2018р. на три роки, встановлено  межі 30 кілометрової зони  спостереження, до якої ввійшли населені пункти Охтирського району, окрім території Чупахівської, Довжицької, Олешнянської та Бакирівської сільрад.

Трихінельоз – гельмінтозна  хвороба  тварин  і  людей, збудником якої є живородна нематода роду Trichinella. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику  людей і тварин, а личинкова стадія – у поперечно-посмугованих м’язах.

Детальніше про гельмінтозну хворобу у тварин та негативні наслідки для людей після вживання зараженого м`яса нам розповість завідуюча протиепізоотичного відділу Охтирської районної ветлікарні Тетяна Павлюченко:


- Сприйнятливі до трихінельозу свині,  коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці,
борсуки, щури, їжаки, миші та інші   всеїдні  та  м'ясоїдні  ссавці,  а  також  люди.
Основними факторами  передачі  трихінельозу  людині  є   уражена   личинками трихінел свинина
(м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина. Тварини заражаються при поїданні  інвазованого
 личинками трихінел  м'яса  та незнезаражених продуктів забою свиней (обрізь, кухонні  відходи,
субпродукти), коней, тушок хутрових звірів, а також  інвазованих   трупів  собак,  котів,  щурів,
мишей  тощо.

Основним джерелом зараження трихінельозом є  свинина,  а також  м’ясо диких кабанів,  ведмедів, борсуків, яке містить у собі личинки трихінел.

Уражені трихінелами туші тварин, субпродукти, дикі тварини, відстріляні на полюванні, а також трупи собак і  котів, синантропних  гризунів  підлягають  спалюванню.  Захоронення їх на худобомогильниках забороняється.

Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження трихінельозом. Зараження відбувається зазвичай при вживанні в їжу сирого або недостатньо провареного м’яса уражених трихінельозом тварин, найчастіше м’яса, сала, шинки, бекону корейки, грудинки, ковбаси, виготовлених із зараженої свинини, а також ураженого трихінелами м’яса диких тварин (ведмедя, дикого кабана, борсука).

Клінічні  ознаки захворювання залежать від інтенсивності інвазії. Характерними клінічними проявами
трихінельозу є гарячка, переважно ремітуючого (послаблювального) типу, набряки обличчя повік,
м'язові болі, шкірні висипання. При низькій інтенсивності інвазії можливо субклінічний, безсимптомний
її перебіг, коли єдиною ознакою, що свідчить про зараження, є еозинофільна реакція крові.

Особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м’ясо свиней і диких тварин. Не можна купувати м’ясо цих тварин або м’ясопродукти на випадкових ринках без проведення ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м’ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 1 години) при товщині шматка м’яса не більше 8 см.

Пам’ятайте про те, що копчення і соління не знищує личинки трихінельозу.



Добавить комментарий

 

 

Архів сайту по місяцям:

Архів сайту по рокам: