Вперше у мальовничому куточку під Замковою горою села Куземин, поблизу романтичних Скельок відбулося районне культурно-мистецьке свято «Родовід».

У перший день осені, який після холодного вересня здався літом, на мальовничому лузі було людно. На узвишші – імпровізована, але добре обладнана сцена з деревяним помостом, щоб гарно танцювалося і співалося. А внизу – глядацька аудиторія. Акустика божественна!

Височанський хот-дог – це вам не абищо, як на один зубочок. Та ще й з рук чарівної Наталії КИСІЛЕНКО з села Високого.

Поштовхом до організації заходу стала зустріч на вулиці двох давніх знайомих – завідуючої Охтирським районним відділом культури і туризму Ніни ШАТАЛОВОЇ і члена Української Національної спілки архітекторів України, уроженця села Куземин і палкого патріота своєї малої батьківщини Миколи ЛЮБЧЕНКА. Говорили про те, як підвищити імідж такого древнього краю, оповитого суцільними таємницями міста Гелона, що знаходилося на цій території. Про нього вперше стало відомо світу від давньогрецького історика Геродота, якого справедливо називають «батьком історії». Ще у п`ятому віці до нашої ери Геродот здійснив велику подорож до Північного Причорномор`я, де існували грецькі міста-колонії. Там він пробув кілька місяців і зібрав цікаві відомості про Скіфію і загадковий Гелон, який знаходився на землі племені будинів. Це ті самі будини, які залишили свій слід і досі звучать у назвах сіл Буди, Будне, Будища, Будилка. Від міста Гелона починається і наш родовід. Так і виникла ідея започаткування нового народного свята «Родовід» у Куземині, адже людина приходить у світ від своїх батьків, а батьки – від своїх батьків. Так, з глибин століть передається від покоління до покоління кровний зв’язок пращурів з нащадками.

Символічно, що саме у день свята «Родовід» вперше зібралися представники сусідських сел, як члени об’єднаної територіальної громади. Тим більше, що наймолодшого сільського голову із Вязового – Романа Москаленка випала нагода привітати із 27-річчям колегам з Груні Валентині Маляренко і з Рибальського Ігорю Савкову.

З давніх давен дійшла до сучасності коронна страва куземинців – «Будинський (або Куземинський) холодний борщ». Кухар сільської школи Любов Дух ділиться секретом приготування:

- Треба відварити бульон з домашньої курки, додавши сиру цибулю, перець горошком і лаврове листя, посоливши за смаком. Курку витягти і розібрати м’ясо від кісток. Зняти з вогню і заправити 250 г сметани або вершку та трохи вершкового масла. Коли охолоне, то у ще трохи теплий бульон влити збиті домашні сирі яйця. Ми варимо завжди такого борщу багато, щоб на всіх гостей вистачило, тому у нас розрахунок такий: 25 яєць на 8 літрів бульону. І не дивуйтеся – саме так! Потім борщ охолоджується і подається до столу. Дуже смачний, ситний, ніде такого не варять.

Варять цей борщ на весілля і на похорони, на дні народження і хрестини, на храмові і церковні свята. Якщо традиційного холодного борщу немає на столі, то такого просто в Куземині не буває.

Народному ансамблю народної пісні «Чернечаночка» завжди аплодують з усієї сили, бо таких потужних, мелодійних і чутливих голосів чуємо дуже рідко. Глядачі переконані, що якби для них влаштували шоу хто кого переспіває з розкрученим ансамблем «Лісапєт», то чернечанки Надія Коротка, Любов Цурупа, Катерина Лахман, керівник ансамблю Валентина Симоненко та Валентина Гончаренко заткнули б їх за свій пояс.

Ох і розсмішили всіх присутніх своєю гумористичною сценкою «Дачниця» Тетяна Сокол і Валентина Гольченко з Груні. Уявіть собі, що в тій величезній валізі та з них, що дачниця, привезла в Куземин свого чоловіка, як найдорожчий скарб. Чим закінчується кожна сценка, дует «Сміхограй» з батьківщини Остапа Вишні і сам не знає, бо щоразу завершує експромтом.



Добавить комментарий